Mackmyra TIO 46,1%

Så har det då så här i juletider blivit dags att få smaka på Sveriges första tioåriga whisky. Detta är en whisky som buteljerats i 9000 flaskor och där det åter är whiskypionjärerna Mackmyra som nu har nått fram till en ny milsten i landets whiskyhistoria och som i enlighet med deras signum vågar sig prova på lite annorlunda och nyskapande fatlagringar.

Detta är för övrigt en slutsåld buteljering som kunde förhandsbokas under 2013 och där jag via min namne och tillike whiskybloggare Fredrik på Veckans FredagsWhisky har kunnat fått bli vid en sample.

mackmyra_10
 WHISKY:  Mackmyra TIO
 STYRKA:  46,1%  ÅR: 2014  ÅLDER: 10
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: ?
 DESTILLERI:  Mackmyra  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Mackmyra  LEVERANTÖR:  Mackmyra

 

DOFT: 3.50 Svaga tongångar av kokta gråpäron är det första min näsa uppfattar vid närmare utforskning av detta ljust gyllengula innehåll. En medföljande träton ligger i bakgrunden tillsammans med lite dov fruktighet.

SMAK: 3.25 Tyvärr upplevs smaken lite mera spritig än doften och där det känns som smakerna inte orkar fram riktigt. Lite mera fatbeska undertoner har tillkommit och som ger sig mest till känna mot slutet.  

ESMAK: 3,00 Medellångt avslut som har lite kryddig fatbesk ton. Lite händelselös…

HELHET: 3.25 Sveriges första tioåring är likt etiketten tyvärr en ganska blek smakhistoria och ett något spritigt försök att utplacera Mackmyra-whiskyn på världskartan. Drickbart men för egen del ganska ointressant… 

mackmyra_tioTOTALPOÄNG: 13,00 / 20.00 p

Notering: 141222, Veckans FredagsWhisky (sample, FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 15 times, 1 visits today)

2 svar på ”Mackmyra TIO 46,1%”

  1. Ja du det verkar som om Mackmyra fortsätter och inte riktigt kommer upp i en hög standard på sina OB.

    1. Nej och det är ju lite synd faktiskt när man nu hade chansen att verkligen kunna ge ett riktigt minnesvärt avtryck i whiskyhistorien… Marknadsföring är de ju som bekant väldigt duktiga på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *