Yamazaki Sherry Cask 2013 48%

Det är nu i runda slängar ett år sedan denna whisky ifrån det äldsta japanska Yamazaki-destilleriet fanns att nypa på den svenska marknaden. 480 st flaskor fanns tillgängliga så det gällde i vanlig ordning att vara snabb som blixten för den som var sugen på ett inköp av denna. (997 kr på den tiden det begav sig…)

I Jim Murray’s Whisky Bible 2015 fick den hela 97,5 av 100 poäng och utsågs till världens bästa whisky.
(åsikterna om Jim’s poängsättning är ganska spridda och omtalade i whiskyvärlden och överensstämmer kanske inte alltid den ”allmänna” åsikten, så det skall bli riktigt kul att få provsmaka detta samplesprovet. Min egen ånger att jag inte klippte en när chansen fanns ligger nog strax högre upp på skalan, typ 99 av 100… 😉 )

yamazaki_sherrycask_2013
 WHISKY:  Yamazaki Sherry Cask 2013
 STYRKA:  48%  ÅR: 2013  ÅLDER: NAS
 REGION:  Japan  TYP: Single Malt  PRIS: 997 kr
 DESTILLERI:  Yamazaki Distillery  SB-ART NR:   10232
 BUTELJERARE:  Yamazaki Distillery  LEVERANTÖR:  Edrington Sweden
 INFO:  First fill (oloroso sherry), Sb – 480 flaskor (av 18.000)

 

DOFT: 4,75 Oj oj oj!!! Vilken välavvägd sherrydräpare detta är… WOW!! Russin, kola, plommon, vanilj, choklad, punchpralin. Ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. Och vilken färg!! Mörk bärnsten/brons upphöjt till tio. Helt underbart!! 😛

SMAK: 4,75 Chokladen, russinen, vaniljen och kolatonerna bildar en mycket elegant, rund, krämig och väldigt fyllig smak… Det finns ett litet minus dock. Den tar slut på tok för fort. Oj, vad man vill att dessa goda smaker av de mörka bären, dadlarna, de mörka ekfatstonerna skall hänga i till typ dagen efter men som tyvärr försvinner bort i fjärran efter nån halvminut. Ändå så välbalanserad och så riktigt jäkla gottigt!! #TopOfTheLine 

ESMAK 4,50 De underbara whiskytonerna är mycket samspelta och helt fantastiska och har en liten seg känsla i sig, precis som man (i alla fall jag) vill ha det. Liten pepparhöjning kan mot slutet anas och där sötman från plommonen, russinen och dadlarna övergår till något torrare/strävare toner.

HELHET: 5,00 En solklar vinnare som med en eller två små droppar vatten öppnar upp något ännu mera men där då eftersmaken istället får stryka på foten lite grann. Denna dricker jag därför helst ovattnad och bara bugar mig vördigt inför de otroliga smakerna. En sherrywhisky i absolut världsklass!! Köpläge ALLA dagar i veckan… (Jag håller i detta läget helt med dig Jim och din poängsättning..! Snudd på oslagbart! #dramtastic 😀 )

TOTALPOÄNG: 19,00 / 20.00 p

Notering: 150319, Sample (MKA)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 149 times, 1 visits today)

2 svar på ”Yamazaki Sherry Cask 2013 48%”

  1. Härlig recension.
    Håller med den är helt magiskt bra!
    Jobbigt pris på andrahands marknaden bara

    1. Fasen att den här var riktigt MUMSIG!! Jäklar! 🙂
      …och att man inte köpte en egen flaska. Grrr.
      (Skulle vara roligt att testa att slå ihop den med några droppar rökigt Islay-godis, typ Laffe 10 CS… Gissar på 20p!)
      Chanserna för egen del att ha råd klippa denna flaskan i dessa dagar är med ganska stor säkerhet nära noll, tyvärr… (men väldigt kul att iaf. ha fått prova den!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *