Amrut Naarangi 50%

Tänkte i spaceade dagar som dessa och där olika whiskyexperiment duggar tätt ge mig på ett smakprov av ett annat lite udda lagringsprojekt och där en del apelsinskal funnits med under själva slutlagringstiden som skett på vinfat. Även gamla-oloroso-sherry-fat har också varit med och gett avtryck på denna spännande whisky. 🙂

Naarangi är namnet på denna lite speciella komposition och kommer ifrån det Indiska destilleriet Amrut där namnet betyder just Orange på det hindiska språket och där denna första utgåva gjordes i 900 st flaskor.


amrut_naarangi15,50
 WHISKY:  Amrut Naarangi
 STYRKA:  50%  ÅR: –  ÅLDER: 6
 REGION:  Indien  TYP: Single Malt  PRIS: 1.190 kr
 DESTILLERI:  Amrut  SB-ART NR:   85741
 BUTELJERARE:  Amrut  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:  900 btl, ex-oloroso-sherry cask (wine finish)

Mina omdömen: Amrut Naarangi 50%

DOFT: 4.00 En underbar 24-karaktsgyllenefärgad whisky där friska toner av apelsinskal och mandarin ligger ganska långt fram i denna ”småsimmiga” komposition ifrån Indiska Amrut. Söta maltnyanser tränger också fram tillsammans med en liten touch av blöt kartong eller wellpappsvälling (som jag ofta upplever med Amrut) och som maskerar de höga 50% väl. Inte illa alls och faktiskt riktigt inbjudande.

SMAK. 4.00 Ovattnad så är det en ganska chili-pepprig inledning som först kommer fram och hälsar och där tonerna av apelsin och mandarin står först i kön bakom och trycker på framåt. Sötman som fanns i doften har bytt skepnad lite grann och har gått mot en något mera beskare smak med lite strävare karaktär. Finns flera intressanta nyanser man gärna vill fördjupa sig mera med.

ESMAK 3,75 Sötman jobbar sig tillbaka i matchen i eftersmaken och där hela smakupplevelsen blir något ännu mera ”apelsin-aktig”. Några droppar vatten ger fri lejd till pepprigheten som då växer fram lite mer och där jag nästan ångrar mig och tänker stilla för mig själv att denna, ur min synvinkel mår som bäst utan vatten trots sina höga 50%.

HELHET. 3,75 Bättre än förväntat och med lite mindre mindre touch av apelsin/mandarin än jag först hade trott och hade föraningar om. Jag gillar den tjocka och lite simmiga/oljiga konsistensen (ovattnad) och tycker den har en god maltsötma och där de beska inslagen kompletterar ganska bra. Tappar lite grann mot det medellånga avslutet där den blir lite mer karaktärslös. Whisky med apelsinsmak – ja, varför inte? Jag gillar det och hade gärna nypt en hel flaska av denna! 🙂

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 150925, Sample (TFR)

[Musiktips:] 

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *