Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour 2015 58,9%

clydesdale_vinter2015I år kom julen riktigt tidigt då jag via ett spännande paket ifrån Clydesdale Original Scotch Whisky Co Ltd fått möjlighet att få känna på ett par centilitrar ifrån en mycket åtråvärd och speciell Kilchoman-buteljering samt lite annat kul julgodis!

I samband med 10-årsfirandet och destilleriets Europa-turne släpptes 120 st flaskor till Sverige (endast deltagare vid provningarna fick chansen att köpa dessa) och som är en Cask Strength-version av deras klassiska Machir Bay men där man har använt sig av de allra bästa och göttigaste faten. Detta bådar ju gott vill jag lova! 😀 😛 

Uppdatering: Denna fanns åter med vid vår 20:e AWC-provning och smakades då för min del för andra gången.

kilchoman_machirbay_10th_201519,25
 WHISKY:  Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour 2015 Limited Edition
 STYRKA:  58,9%  ÅR: 2015  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ? kr
 DESTILLERI:  Kilchoman  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kilchoman  LEVERANTÖR:  Clydesdale
 ÖVRIG INFO:  120 btl till Sverige

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: söt, gummi, lite kemisk, brynt smör, torr aska, charkuterier

SMAK: Sötrökigt gummi, lakrits, vanilj

ESMAK: Lite spritig

HELHET: Mycket trevlig Islay-whisky, härlig rökighet

Notering: 170505, Event #20, AWC

 

DOFT: 5.00 Full pott!! Detta är så jädrans bra och på pricken vad jag uppskattar hos en Islay-rökare! 😛 Fullsmockad med fenoliska tongångar och med en hel del gummi och plastaktiga underströmmar. Dov, mörk och kraftfull men ändå så väl balanserad i sin ganska brutala nyans som denna ändå ganska unga whisky levererar. Tjäran, kolen, aska, sältan, tången, svavlet, ja alla de underbara ingredienserna som man suktar efter finns där och är mycket påtagliga. (Denna är nästan värd att köpa bara för att sitta och lukta på!!)

SMAK: 4.75 En fyllig (rök)känsla breder ut sig i munlandskapet direkt man smakar på den. Samma otroligt dova röknyanser blandas med ganska söt maltighet som efter en liten tid växlar över och släpper fram en mycket trevlig beska och lätt fruktighet. Tycker den med vatten blir lite tamare och tappar lite grann av magin och komplexiteten även om den fortfarande är riktigt underbar. Denna sippar jag helst på ovattnad, långsamt, droppe för droppe under en hel kväll… Wow!

ESMAK: 4.75 Den supergoda, tjocka röknyansen biter sig fast både länge och väl och så gör också det breda flinet och leendet som breder ut sig över mina läppar. #Pheno(l)menalt!! 

HELHET: 4.75 Ojojoj! Detta kan vara något av det godaste i rökväg som hittills har passerat min gom men också framför allt den helt underbara doften som bara fortsätter att välla fram! Helt enastående!! Det lilla smolket i bägaren är möjligen tillgängligheten… Denna blir troligtvis inte helt lätt att jaga fatt på och när priserna på andrahands-marknaden för pjäser som dessa har slagit i taket flera gånger om. 🙁

Ev. kommentar: Om man får minsta rynkning på näsan när rökig whisky kommer på tal… Glöm denna!! Only for peatfreaks!! 😉

TOTALPOÄNG: 19,25 / 20.00 p

Notering: 151217 – Varuprov, samples, Clydesdale (FAN)

[Musiktips:] ***** Volymen på 11…

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 61 times, 1 visits today)

2 svar på ”Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour 2015 58,9%”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *