Eldvatten Bruichladdich 2006 (Oloroso Sherry Cask), 60,2%

Lagom till Svenska Eldvattens 5-års-jubileum släppte man denna buteljering av en ”hogshead” med rejält sherrystinn whisky ifrån Bruichladdich-destilleriet. Motivet till denna flaska föreställer byn Portnahaven längst ut på sydvästra spetsen på Islay och där det är whiskykonstnären Petri Jäsperi som har stått för motivet.

 WHISKY:  Eldvatten Bruichladdich Oloroso Sherry Cask
 STYRKA:  60,2%  ÅR: 2006  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.295 kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   89541
 BUTELJERARE:  Svenska Eldvatten  LEVERANTÖR:  Svenska Eldvatten
 ÖVRIG INFO:  285 btl, Oloroso Sherry Cask

 

DOFT: 4.50 Med en förföriskt färgsättning som nästan får en att tappa hakan och med en våg av tunga sherrynoter så är det med stor förtjusning och ren glädje att långsamt närma sig denna helt otroliga sherrydräpare!! Inlagda russin och mörka dadlar pockar på uppmärksamheten och en svag nötighet smyger i utkanterna. Gamla murkna träplankor, lite toffee och mjuk marsipan finns också i närområdet. Doftar ruskigt gott!!

SMAK: 4.50 Smaken är ovattnad som en rejäl käftsmäll och där de rejält utstående sherrynyanserna direkt tar smaklökarna till fånga. Med dryga 60% i bagaget följer en liten alkoholton med, dock utan att det stör speciellt mycket. Matar den med en halv tesked vatten och låter den ännu mera framväxande doften sprida sig i rummet. Wow! Smakmässigt blir den lite mera kryddig i karaktären med vatten och bränner till lite på tungan. Anar att ett lite beskare avslut är på ingång…

ESMAK: 4.50 Den kraftfulla slutfinishen går som sagt mot aningens lite torrare och strävare tongångar även om sherrysötman också ligger kvar. Detta är en whisky man minns man länge! Lite pepparhetta dröjer sig också kvar och är det ta mig tusan inte en liten rökslinga man kan ana långt där borta i horisonten?! (eller är det kanske bara önsketänkade, gott är det vilket som! :P)

HELHET: 4.50 En krämig sherrybomb av världsklass! Väldigt påtaglig whisky med liten ruffighet som bjuder på distinkta smaker och mycket väldoftande (sherry!)nyanser. Här får man härlig sherrywhisky hela vägen ”caskstrength-style” och gillar man laborera och tillsätta några droppar vatten finns det stort utrymme för det.

Ev. kommentar: Råkar man ha en flaska av denna på hyllan hemma så finns det två alternativ. Antingen sparas den för framtida bruk (eller inkomst), eller så avnjuter man den direkt. Vet vad jag skulle ha gjort!! 😀

TOTALPOÄNG: 18,00 av 20.00 p

Notering: 170420, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 14 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *