BOX Quercus II Alba 50,8% (2018)

I whiskyklubben har vi lagom till påskhelgen fått chansen att kunna ta del av och provsmaka en sample och förhoppningsvis kunna njuta av den senaste utgåvan ifrån BOX Whisky. Ett mindre släpp som skedde i mitten av mars och där 1026 st flaskor (av 9799 st) gjordes tillgängliga via Systembolaget. (Flaskstorlek 50 cl)

 

Quercus II Alba är en drygt 5 år gammal whisky som har spenderat sin tid på 1st fill bourbon + Virgin Quercus alba-fat och som har en fenolnivå på 0 ppm, dvs. att den är helt orökig. Quercus är en whiskyserie ifrån BOX-destilleriet beläget vid Ångermanälven, där man här försöker utforska ekfatens olika påverkan på whiskyn. Just Quercus alba-faten (Amerikans vitek) innehåller lägre nivåer av tanniner och har högre nivå av lakton-estrar (kokossmak) jämfört med ekfaten ifrån Europa. Whiskyn är tillverkad och lagrad vid destilleriet strax intill Ångermanälven och för den som verkligen vill gå på djupet rekommenderas att besöka destilleriets hemsida.

 WHISKY:  BOX Quercus II Alba 50,8%
 STYRKA:  50,8%  ÅR: 2018  ÅLDER: 5 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singelmalt  PRIS: 799 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  BOX Whisky  SB-ART NR:  40186
 BUTELJERARE:  BOX Whisky  LEVERANTÖR:  BOX Whisky
 ÖVRIG INFO:  50 cl,  non chill-filtered, no coloring
 Matured in bourbon-casks, finished in virgin oak

 

Mina omdömen: BOX Quercus II Alba 50,8% (2018)

DOFT: 4,00 Med riktigt goda toner av kola och vanilj som inleder är det inte svårt att bli mera nyfiken på denna gyllenskimrande svenska whisky som är helt orökig. Anar en lätt vitpepparton tillsammans med underliggande fatinslag. Mycket härligt utseende!

SMAK: 4,00 Här finns mjuka inslag av lättare toffekola och där även den nu lite mera kryddiga vitpeppartonen även återfinns i bakgrunden. Liten beska ligger också och lurar och där den ovattnad också har en del hetta i sig.

ESMAK: 3.75 Mot slutet av resan blir smaken lite mera torrare och där den goda vaniljen och kolatonerna rundar av fint. Kanske även lite röda vinbär kan hittas(?) i de djupare lagren. Med tid i glaset ökar även pepparhettan en del och lite mera beska växer fram.

HELHET: 4,00 En orökig whisky som är väldigt rund och fint tillrättalagd i munnen och där man bjuds på lite fatkaraktär, söta vaniljdrag och inslag av karamellkola. Riktigt gott! Även en lättare kryddighet bygger upp och rundar av tillsammans med en lättare maltighet.

Vill jag: Ha den på hyllan? ✔ Funkar som present? ✔ Värd att jaga ifatt på? ✔

Ev. kommentar: Gillar verkligen BOX föredömliga och informationsfulla hemsida, där rubbet kan hittas som berör den aktuella whiskyn. Skulle dock uppskatta att också kunna hitta en tydlig åldersmarkering direkt på flaskan/etiketten. Finns väl också vissa personliga invändningar mot dessa mindre 50-cl flaskor kontra priset…

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20.00 p

Notering: 180401, Sample, Amnehärad´s Whisky Club (AWC)
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *