Smögen Barrique! 60,3%

De flesta av våra svenska whiskydestillerier börjar nu på allvar ta upp kampen att skapa sig ett namn på den inhemska och även internationella whiskymarknaden och där den tidigare lagrade unga whiskyn nu börjar få några år på nacken i sina lagringstunnor. 

Smögen Barrique! är en whisky som destillerades och lades på fat under 2010 och och där 4 stycken rödvinsfat (225 l) sedan har fått sätta sin prägel på denna whisky. Denna upplagan gav totalt 1685 flaskor (50 cl) och släpptes i mars (2018) månad i år. (Stort tack till whiskyvännen Rolf för samplesbytet!)

 WHISKY:  Smögen Barrique!
 STYRKA:  60,3%  ÅR: 2018  ÅLDER: 7 y.o (50 cl)
 REGION:  Sverige  TYP: Vatted Malt  PRIS: 867 kr
 DESTILLERI:  Smögen Whisky  SB-ART NR:  40193
 PRODUCENT:  Smögen Whisky  LEVERANTÖR:  Smögen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 4 Red Wine Barrique (225 l), 1685 btl. 

 

Mina omdömen: Smögen Barrique! 60,3%

DOFT: 4.00 Kopparfärgad whisky som släpper ifrån sig en ganska stor portion av rökig sherrynyanserad doft som man direkt blir ganska nyfiken på! Vid närmare djupgående analys finner man lite smörig gräddkola och lite målarfernissa. Lägg därtill medelkraftiga och vinösa inslag av sherrykaraktär med torkade russin och plommonsötma i botten.

SMAK: 4.25 Smaken är ganska lik doften fast gånger två och ovattnad väldigt kraftfull. Gillar’t!! God grundsmak med mjuk sherrynyans och en välbalanserad och smakfull rökighet som sveper in bakifrån.

ESMAK: 4.25 Gött kvarvarande rökhäng som greppar sig kvar i strupen en bra stund och där den lite söta smaken av de torkade frukterna rundar av och ger en härlig finish.

HELHET: 4.00 En whisky som tål några droppar vatten och där den öppnar upp sig lite mer och samtidigt som den överlag blir något mjukare så släpps det även fram lite mera träbeska fattoner som dock är riktigt goda. En riktigt trivsam whisky med hög fatstyrka som ger utrymme att kunna vattnas för ännu flera smaknyanser.

Ev. kommentar: Ännu en god svensktillverkad whisky som sätter landet på whiskykartan! (Huruvida man gillar/ogillar trenden där flertalet av destillerierna släpper sin whisky i dessa mindre 50 cl-flaskor tycker jag det vore intressant att även kunna köpa flera sorter i ännu mindre och billigare storlekar också , typ 25/20 cl).

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20.00 p

Notering: 180415, Sample, RLU
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *