Glen Moray 15 y.o 40%

Från Glen Moray’s Elgin Heritage-serie kommer denna 15-åring som är baserad på whisky som lagrats på American ex-bourbon- och Oloroso sherryfat. Glen Moray är destilleriet som är beläget högt upp i Speyside-området och som har producerat whisky sedan 1897 och där whiskyn ofta används inom blended-industrin.

Nu är min semestermånad snart slut och så också årets utvalda ”semesterwhisky” som jag har spenderat lite tid med under ett gäng varma och sköna kvällar under denna gångna sommaren. I sann whiskybloggaranda så har  detta ”livets vatten” givetvis inte bara fått förgylla min tid utan där även en del smaknoteringar har tagits. ?

 WHISKY:  Glen Moray 15 y.o 40%
 STYRKA:  40%  ÅR: –  ÅLDER: 15 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 449 kr
 DESTILLERI:  Glen Moray  SB-ART NR:  10431
 PRODUCENT:  Glen Moray  LEVERANTÖR:  Moestue Grape Selections
 ÖVRIG INFO:  Ex-bourbon American Oak & Oloroso Sherry Casks

 

Mina omdömen: Glen Moray 15 y.o 40%

 

DOFT: Inte speciellt stor doft på denna 24-karatsfärgade speysidewhisky mer än en tilltalande och mjuk kolaton som har lite vanilj i sig i bakgrunden. Lite dova fatinslag kan också hittas i doften tillsammans med inslag av ljus sirap och russin.

SMAK: Också smaken är överlag väldig mjuk till sin karaktär och även här är kola/vaniljtonerna de tydligaste inslagen. Torkad frukt, några mörka bär och lite choklad är också några av följeslagarna. Svag tendens till rök och med liten kryddighet. Inte fullt så sherrybetonad som man (jag) kanske hoppats på.

ESMAK: De låga 40 procenten har en bidragande del till att denna inte orkar blomma ut fullt. Den balanserade, mjuka (efter)smaken är ändå en fröjd för gommen och ett mycket gångbart instegsalternativ för den som kanske är i början av sin whiskyresa.

HELHET: En mycket stabil, lite fruktig och väl balanserad whisky som är ganska len och snäll. Dock finns här en del smaker att suga på och upptäcka och som dessutom kan fås för en ganska billig penning. Blev lite besviken på sherryinlaget som kunde ha fått visa sig lite mer. 

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 180805, FAN
 
Andra whiskybloggares åsikter om samma whisky:
 
Ralfy.com | The Whiskyphiles | Whiskyfun | WhiskyNotes |

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 110 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *