Spirit of Hven Seven Stars No.6:2 Alcor 45% (2018)

”Seven Stars” är namnet på Spirit of Hvens whiskyserie där man låtit destilleriets singlemalt gifta ihop sig på en blandning av amerikanska och europeiska ekfat. Grundreceptet för den nya och ekologiskt certifierade whiskyn Alcor 6:2 är samma som för föregångaren Mizar 6:1 där man använt sig av sju stycken olika typer av ekfat (3 st Patrea-fat, 1 st Faginea-fat, 2 st Muehlenbergii-fat och 1 st Robur-fat).

I denna utgåvan har man försökt förbättra resultatet och smaken ytterligare och där även whisky som fått lagringstid på Oloroso-vinfat och Hven Vodka-fat har ingått. Alcor är ej kol- eller kylfiltrerad och innehåller ej några tillsatser eller färgämnen.

Säljstart: 7 Sep, Sb art nr: 40256-02, 795 kr (50 cl)

Detta är en whiskypost baserad på ett varuprov/sample som förärats och tilldelats min whiskyblogg här på freddeboos.se och där mina angivna smaknoter och betyg givetvis är helt personliga.

 WHISKY:  Spirit of Hven Seven Stars No.6:2 Alcor
 STYRKA:  45%  ÅR: 2018  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 795 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Spirit of Hven  SB-ART NR:  40256-02 (7:e sept)
 BUTELJERARE:  Spirit of Hven  LEVERANTÖR:  Spirit of Hven
 ÖVRIG INFO:  Upplaga: 3642 flaskor (3294x500ml och 348x100ml).

 

Mina omdömen: Spirit of Hven Seven Stars No.6:2 Alcor 45% (2018)

DOFT: Medelrökig, lätt vinös doft med ekfatstoner som blandas upp med ett mörkare sherryinslag (oloroso) som får mig att haja till redan vid första sniffen. Tycker detta är gott, lite annorlunda och där man kan ana både en skön kompott av plommonsötma, lite läderaktig bitterhet  samt en del (vinbärs)syrlighet.

SMAK: De mörka bären (russinen) balanserar upp en underliggande livfullhet och liten spritighet där man även känner mer av den goda rökigheten som går på djupet. Här finns även ganska stor ekighet att fördjupa sig med. Ganska kraftfull smak som har ett litet bett i sig men som ändå känns len och mjuk.

ESMAK: Rund och len och där även liten kryddighet växer fram med tid. Här finns också en del sötma som har en liten chokladbitter svans i eftertåg. Referensen ”röda lingon” dyker också upp i mitt huvud. Tål lite vatten men föredrar den helst utan.

HELHET: En smakrik och elegant nyanserad whisky där flera ekfatsinslag samsas med rundare sherryinslag och där det även finns en kraftfullhet som sätter ett ganska stort avtryck. Lite (lingon)syrlig bitvis. Gillas! ? (Röken är god och kunde få ta ännu större plats för min del…) Urläcker flaskform och ett blickfång på hyllan!

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ✔  Rekommenderbart?: ✔

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 180810, Sample/VaruprovSpirit of Hven
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *