Smögen 1:3 ”Sherry Project” 4 y.o 53,7%

Nån sekund, ja längre tid tog det inte innan alla flaskorna tog slut och var uppbokade när denna svenska singlemalt ifrån Smögen Whisky släpptes på Systembolaget i oktober 2015. Själv fick jag nöja mig med försöka att jaga fatt på en sample-3:a i efterhand och som idag nu har letats fram ur gömmorna och tänkte smakas.

Detta är det tredje släppet från destilleriets ”Sherry Project”-serie och där man låtit tre quarter casks (europeisk ek) få 14 månader finishperiod på en Sherry butt och som totalt gav 666 st. flaskor. (540 st släpptes) 

 WHISKY:  Smögen 1:3 ”Sherry Project”
 STYRKA:  53,7%  BUTELJERAD: 2011  ÅLDER: 4 y.o
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 863 kr
 DESTILLERI:  Smögen Whisky  SB-ART NR:  11209
 PRODUCENT:  Smögen Whisky  LEVERANTÖR:  Smögen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Quarter Cask (110 l) virgin, Optic 50 ppm, 666 btl.

 

Mina omdömen: Smögen 1:3 ”Sherry Project” 4 y.o 53,7%

 

DOFT: Magiskt kopparödfärgad whisky som doftar brett, fräscht och riktigt gott. Mörka bär, russin, mörk sirap, lite grönt gräs och en träton som är tilltalande.

SMAK: Här har en liten beska smugit sig in och blandas upp med lätt sherrysträva fattoner. Här finns också inslag av läder röda bär (lingon?) och apelsinskal. Förnimelse av ganska lätta rökslöjor (50 ppm trodde jag på förhandnog skulle kunna ge ett lite större rökavtryck) i ytterkanten tillsammans med menthol. 

ESMAK: Lätt kryddighet (kryddnejlika) hittas i det förlängda avslutet som också har en upplyftande (sherry)fatsträvighet i sig.

HELHET: Nån droppe vatten rundar (som vanligt) av och mjukar upp hela smakupplevelsen och släpper fram lite mera göttig sherrykaraktär. Riktigt gott. Å andra sidan tappar man tyvärr lite av de goda bettet… En smaksak och balansgång men framförallt kul med en så pass god och ung lovande svensk whisky som verkligen sticker ut näsan och utmanar! Bra jobbat!!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Notering: 181006, Sample
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *