Laphroaig Select, 40% (x3)

Vi har alla våra olika favoriter i whiskyvärlden och ibland dyker det upp sorter som bara ”måste” smakas och läggas till handlingen och kanske till listan över det totala antalet smakade whiskysorter, om man liksom jag valt att blogga om det som smakas. 🙂

I början av 2015 kom det ut en sådan ny sort här i Sverige (och som hör och häpna även fanns tillgänglig på mitt lilla lokala bolag!) och som är en NAS-whisky ifrån Laphroaig-destilleriet. Detta är en nedvattnad och lågprocentig (40%) whisky som är ett hopkok av diverse olika tunnor och fatlagringar. (Oloroso Sherry Butts, New White American Oak, Pedro Ximenez Sherry Hogsheads, Quarter Casks and 1st Fill Bourbon Casks)

laphroaig_select
 WHISKY:  Laphroaig Select
 STYRKA:  40%  ÅR: 2014  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 389 kr
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   426
 BUTELJERARE:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Edrington Sweden AB

 

DOFT: 3,75 Doften i sig är ganska askig och ”utbrunneneldstads”-betonad och detta gillas! Det stora problemet är dock att man manuellt får försöka dra upp den i näsan, då den inte gärna självmant kommer upp ur glaset på besök. Lyckas man få fatt på den så kan man hitta lite ostronskal, några tjärpastiller, svag gummiton, några droppar citrus, svavlet ifrån några tändstickor, lite rökt lax och liten plastig ton. Doftintrycket är ganska bra… fast lite i det tamaste laget.

SMAK: 3.75 Tamt är bara förnamnet när man sedan smakar på den. Inledningen är vattnig. Mycket vattnig desutom! När den värsta chocken (och besvikelsen) har bedarrat och man smakar på den igen så väntar man tyvärr förgäves. Det kommer ingen ”bang”, vare sig av kraftig rökighet eller den klassiska torvsmaken man vanligtvis vid det här laget bara brukar sitta att le och njuta utav. Lite kryddighet försöker växa till sig allra längst bak i svalget och utmed de bakre tungsidorna, dock utan nån större lycka tyvärr och smaken blir mest bara pepprig. De svaga (Laphroaig-mässigt sett) rökinslagen drar också ganska fort förbi utan att avge nått större eller längre avtryck.

ESMAK: 3.75 Om smaken var i klenaste laget så är ändå eftersmaken ändå ganska lång men består mestadels av kvarvarande pepparhetta. Saknar mera röksmak och fyllighet.

HELHET: 3.75 Detta känns som en Laphroiag på diet… tunn, smal och lite klen. På den positiva sidan hittas möjligen priset och att doften är hyggligt god. Rekommenderar dock att spara på slantarna. (Om du är rökwhiskyälskare och ändå kanske vill kunna lägga denna till samlingen och känner mig personligen, hör av dig så kanske det går att lösa med ett litet ”samplesprovsbyte”).

EV. KOMMENTAR: Som whiskydrickare har vi nog alla gjort det nån gång… övervattnat och dränkt en whisky. Tunnat ut den till oigenkännlighet och tappat bort det mesta av smakerna som följd av detta. Precis samma känsla upplever jag när jag smakar på denna (av mig ovattnade) whiskyn. Denna whisky bör ej vattnas mer utan skyddas och hållas så långt ifrån mera vatten som det bara går…

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 150312, FAN


 

SORT: (min gissning – RÄTT) Laphroaig Select

DOFT: 3.75 Svag rökton vid första sniffen… en stillsam rullning med glaset och något mera askig rökighet växer långsamt fram. En doft med liten havskustkänsla och med svaga inslag av plastig fenol. (börjar redan nu ana åt vartåt min gissning kommer att landa)

SMAK: 3.75 Goda, men lite väl klena rökinslag kommer först fram i smaken. Några utbrända pinnar brasved, svag sälta, lite medicinal nyans. Ett litet tomrum infinner sig dock ganska snart och man får nästan leta efter den. Känns som en Islay-rökare på diet…

ESMAK: 3.75 Eftersmaken bjuder dock till lite mera och där mera av de goda rökinslagen åter visar sig men där den längdmässigt knappt passerar medellång.

HELHET: 3.75 Som helhet så finns en liten antydan av besvikelse när man smakar på denna och där jag önskar lite mera av allt, speciellt ifrån mitten och vidare mot slutet. Detta är redan ifrån början en ganska nervattnad whisky som ej behöver tillsättas några flera droppar!

TOTALPOÄNG: 15.00 av 20,00

Notering: 150419, Sample #45, blindprov (HHG)


 

DOFT: (pålagd) rök, ljus bärnsten, nedbrunnen brasa, gips, bränt gummi, PCB, plast, aska

SMAK: Len, söt rökighet, enkel rök, inte så torvig, tjära, träkol

ESMAK: Lätt, lite vattnig, “tjeckisk grillkörv”, aska

HELHET: Lite bättre med vatten

TOTALPOÄNG: 15,75 av 20,00 

Notering: 150501, MWC-afton

Läs vad andra whiskybloggar skriver:

ad_whiskyboden whiskykritikerna whiskysaga
Whiskyboden Whiskykritikerna WhiskySaga
[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 17 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *