Brekeriet Rhubarbe 5% (saison)

För den som gillar öl finns det otroligt mycket att välja bland och där ölstilarna är många och där tillverkarna är ännu fler. Från landets sydligaste breddgrader och Brekeriet, mikrobryggeriet i Landskrona som har vildjäst och bakteriekulturer som specialiet, har det nu blivit dags att testa en nyhet vid namnet Rhubarbe. En Saison-öl med säljstart på Sb 1 mar, 2017.

”Saison är en ölstil som har sitt ursprung i Belgiens fransktalande del, Vallonien, som ligger på gränsen till Frankrike. Förr i tiden var det där vanligt att öl bryggdes under de kalla vintermånaderna för att sedan lagras fram till sommaren. Den sista omgången öl bryggdes oftast i mars. Saison kunde innehålla andra grödor än spannmål och ölet kryddades gärna med vad som fanns till hands. Idag har Saison fått en renässans, främst bland mikrobryggare och experimentlustan stor – mikrobryggare laborerar gärna med kryddor, frukt och bär och olika jäststammar när de brygger sitt öl.”

Mitt omdöme:

Det är en ganska speciell doft som möter näsan och tankarna går åt halm, rabarber, citrus och äggmök… Ja ni vet, rutten fis och som inte är helt angenämt om jag skall vara ärlig. 

Smakmässigt är detta en ganska sur/syrlig öl och där lite blommig fruktighet försöker tränga fram i denna för övrigt lite vattniga öl som är ganska grumlig och oklar till utseendet. Skumkronan är liten och snabbt försvinnande. Sura rabarber, frisk citron, lite besk grapfrukt, och ruttet hårdkokt ägg ligger långt fram i smaken och där tyvärr det sistnämnda i kombination med den lite speciella raberbertonen inte riktigt lyckas övertyga mina smaklökar.

Känns som om ideén är god och där syrligheten som finns har bra potential men där de sunkiga aromerna lyckas ta överhanden.

Nej tack, en halv öl får nog räcka för min del…  😕 

Maltsorter: –
Humlesorter: –
OG: -| FG: – | IBU: -| EBC: –
(Vad betyder förkortningarna?)

Notering: 170313, FAN – Se alla smakade ölsorter 

 SORT: Brekeriet Rhubarbe  SB ART.NR: 1449
 TYP: Saison  STYRKA: 5%
 PRIS: 25,20 kr (330 ml)  LAND: 
 PRODUCENT: Brekeriet Beer AB  LEVERANTÖR: Brill & Co AB
 Ointressant (Nja, vad finns det mer i kylen att smaka på…?)
 

Rating: ★★★★☆☆☆☆☆☆ 4/10 

 

 

[Musiktips:] southern rock, southern metal, southern stoner !!!

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.