Springbank 10 (2019) 46%

Tänkte idag här på whiskybloggen bjuda på mina kommentarer om en 10-årig whisky som smakades ganska tidigt och i början av min whiskykarriär och tillsammans med de andra whiskypolarna i AWC. (vet att våra omdömen då var ganska korta eller fåordiga, ja eller om de ens fanns nedskrivna. Lite grann därför jag också vill göra ett återbesök hos den klassiska whiskytillverkaren Springbank i Campbeltown och testa årets utgåva)

Springbank 10 (2019) 46% är en whisky som kom att buteljeras redan i slutet av 2018 (december) och där 450 st flaskor nådde fram till Sverige. (enligt uppgifter inhämtade ifrån whiskymagasinet Allt om Whisky). Då jag själv inte var på hugget och nöp någon flaska då den förmodade huggsexan om dessa begav sig så har jag fått nöja mig med att provsmaka en sample av denna whiskyn och som detta personliga whiskyomdömet med poäng är baserat på.

Springbank 10 (2019) 46%
 WHISKY: Springbank 10 (2019) 46%
 STYRKA: 46%  ÅR: 2019 ÅLDER: 10 y.o
 REGION: Campeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 598 kr
 DESTILLERI: Springbank  SB-ART NR: 40539
 PRODUCENT: Springbank  LEVERANTÖR:
 ÖVRIGT: 60 % Bourbonfat, 40 % Sherryfat

 

Mina omdömen: Springbank 10 (2019) 46%

DOFT: Lena, söta mjuka toner av maltig (sherry)kola och smörblomma. Här finns också en underliggande fruktighet och en lätt krämig bourbonvaniljton, ekfat och lite kanel.

SMAK: En fruktig inledning med god maltighet och där man även kan ana en viss torvrökighet i smaken tillsammans med en del söt vanilj och kanel.

ESMAK: Strax över medellång eftersmak där lättare röktoner följer med tillsammans med en tillkommen liten beskighet som balanseras upp mot den söta vaniljen och ekfatsinslaget.

HELHET: En ganska lättdrucken whisky som har lite hetta i sig men som ändå är väldigt rund till sin smakkaraktär. Gillar de lätt sötrökiga nyanserna i denna och den balanserade och goda fruktigheten. Inte mycket spritgenomslag att tala om även om man ovattnad kan känna en viss styrka.

Ev.kommentar: En riktigt trivsam whisky som är både rund och ganska mjuk i sina dofter och smaker och som går hem hos både nybörjare och den kanske även något mera erfarne whiskydrickaren.

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

[wp_charts title=”springbank10″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 25, 30, 30, 25, 30, 25, 20, 25, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190909, Sample, (HLI)

Vad tycker några andra whiskybloggare om samma whisky:

| Tjeders Whisky| Whiskynörden | The Scotch Noob | Islay Whisky Academy

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *