GlenAllachie 10 y.o Cask Strength (Batch 2) 54,8%

GlenAllachie’s fatstyrkestarka och tioåriga whisky har sedan 2017 hunnit sälja slut på sina två första omgångar och där man i dagsläget nu har nått fram till batch 3 (med alkoholhalt 58,2 %) och som är den utgåvan som nu verkar finnas tillgänglig på Systembolagets hyllor.

Nytt för i år är att whiskyleverantören Selected Malts sedan i juni 2019 är exklusiv leverantör av Glenallachie Distillerys produkter för den svenska marknaden och där jag haft glädjen att kunna testa ett litet smakprov på den andra batchen av denna Speyside-whisky. Jag provade redan under förra året den första versionen av GlenAllachie 10 y.o Cask Strength Batch 1, och som då låg på 57,1% i styrka.  

freddeboos-sample freddeboos-bloggar-fredde-in-action  Secleted Malts

Också batch nr. 2 ligger på bra tilltagen fatstyrka (54,8%) och som det nu skall bli intressant att få smaka. Till min lycka så medföljde även ett litet smakprov på destilleriets 12-åring och som jag faktiskt också redan tidigare har provat här på bloggen men där en återprovning alltid är spännande och utvecklande. Min recension av denna tidigare gjorda GlenAllachie 12 y.o 46% hittas här.

GlenAllachie 10 y.o Cask Strength (Batch 2) 54,8%
 WHISKY: GlenAllachie 10 y.o Cask Strength (Batch 2) 54,8%
 STYRKA: 54,8%  ÅR: 2019 ÅLDER: 10 y.o
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 878 kr
 DESTILLERI: GlenAllachie  SB-ART NR: 86579 (batch 3)
 PRODUCENT: GlenAllachie  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIGT: Batch 2

 

Mina omdömen: GlenAllachie 10 y.o Cask Strength (Batch 2) 54,8% 

GlenAllachie 10 y.o Cask Strength (Batch 2) 54,8% DOFT: Det är en ganska söt och riktigt behaglig och god doft som direkt möter upp! En aprikos/sherry-doftande fatstark whisky med lite marmelad-aktig känsla i botten.

SMAK: Smaken på denna guldskimmrande whisky tycker jag har en hel del fruktighet i sig. Med en lite marmeladkrämig nyans där de ganska ljusa sherrytonerna är väl integrerade och att det här även finns en liten ungdomlig trotsighet som också pockar på uppmärksamheten.

ESMAK: Drar lite mer åt det pepprigare hållet allt eftersom de mer fruktiga och toffee-fyllda smakerna klingar av. Fortfarande ganska sötkrämigt, ekfatsaktigt och riktigt gott.

HELHET: Tycker om när en whisky bjuder på lite fatstyrkestark bitighet och gillar hur de fruktsötiga inslagen med lättare sherrynyanser smeker gommens insida och där pepprigheten bygger på underifrån. En trevlig, orökig Speyside-whisky att njuta av under höstens och vinterns karga årstid.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

(Karaktärshjul i skala 0 till 50)[wp_charts title=”springbank15″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 20, 30, 30, 25, 25, 25, 30, 5, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191022, Sample, freebie, Varuprov, Selected Malts

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *