Kilkerran 12 y.o 46%

Ifrån Glengyle, Campbeltowns tredje whiskydestilleri (tillsammans med Springbank och Glen Scotia) kommer dagens whiskyinlägg och är en liten whiskyrecension som har baserats på en sample 3:a.

Kilkerran kommer enligt nätuppgifter ifrån det gaeliska ”Ceann Loch Cille Chiarain” och är namnet på platsen där S:t Kieran levde och som senare blev Campbeltown. Staden som är belägen på Kintyrehalvön har cirka 5 000 invånare och där whiskyn Kilkerran dagsläget finns tillgänglig i över 25 länder världen över och där den även i Sverige via whiskyimportören Galatea AB  finns att tillgå via svenska monopolet.

Kilkerran 12 y.o 46%
 WHISKY: Kilkerran 12 y.o 46%
 STYRKA: 46%  ÅR: 2019 ÅLDER: 12 yo
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 559 kr
 DESTILLERI: Glengyle  SB-ART NR: 89718
 PRODUCENT: Glengyle  LEVERANTÖR: Galatea AB
 ÖVRIG INFO: Sample

 

Mina omdömen: Kilkerran 12 y.o 46%

DOFT: Marsipan och päron är två ingredienser som jag tycker fastnar på minnet när näsan dippas i denna Cambeltown-whisky ifrån Glengyle. Det är en ganska fruktig doft som även har en del ljusa tränyanser i sig i form av ekfat. Här finns också en liten tillstymmelse av rökig torv som liksom bara retar i näsan lite grann.

Kilkerran 12 y.o 46%SMAK: Här presenterar sig ekfatsinslaget ganska direkt och där man även anar liten lätt sherryton ute i perferin. Det är en ganska torr smak som har en hygglig del beska i sig. Även torvig mandelmassa och torkad frukt är inslag som dyker upp. En vuxen whisky som även låter lite av de spritiga tongångarna komma fram i ljuset och som hjälper till att bära fram smakerna.

ESMAK: Lite besktorrt, medellångt avslut med inslag av marsipangris, gråpäron (typ den där lite halvtorra smaken som ofta finns av det vita, ganska hårda fruktköttet, dock inte med fullt så stor sötma).

HELHET: En trevlig whisky ifrån den nedre delen av Scotland fylld med härlig torkad frukt, lite hintar av rökt torv och en ganska stor del fatinslag av bourbon-karaktär. En välbalanserad, vuxen och ekfatsbaserad whisky som har lite eldighet i sig. Honung, citrus och vanilj är ytterligare några smakavtryck från paletten.

Ev. kommentar: Bra prisbild och en köpvärd, lätt rökförnimmelse-nyanserad whisky!

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

[wp_charts title=”kilkerran” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 30, 15, 25, 20, 20, 25, 15, 10, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191029, sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *