Cask Islay Sherry Edition (2019) 59,9%

Smakade i början av årets första dagar på en mycket trevlig och torvrökig small batch-release-whisky med namnet Cask Islay Single Malt 46% ifrån den oberoende buteljeraren A.D. Rattray och där det är Svenska Eldvatten AB som sköter den svenska importen. Det finns också en sherryversion av denna whisky och som har buteljerats vid fatstyrkan 59,9% vilket för en (rök)whiskynörd som mig låter riktigt spännande och där jag via en whiskyvän online hade lyckan att kunna få smaka en sample av. (Whiskyn säljs  här i landet via det tillfälliga sortimentet hos Sb och där jag inte vet om den fortfarande finns tillgänglig). 

Cask Islay Sherry Edition (2019) 59,9%
 WHISKY: Cask Islay Sherry Edition
 STYRKA: 59,9%  ÅR: 2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 699 kr
 DESTILLERI:  SB-ART NR: 40665 (tf.s)
 PRODUCENT: A.D. Rattray  LEVERANTÖR: Svenska Eldvatten AB
 ÖVRIG INFO:

 

Mina omdömen: Cask Islay Sherry Edition (2019) 59,9%

Cask Islay Sherry Edition (2019) 59,9%DOFT: Söt, ganska russinbaserad doft med en lite sötrökig bakomliggande ton. Här finns även lite grönt gräs, honung och några almondonötter. De söta sherryinslagen tar ut lite av den goda rökighet som finns här. Lite grann på gott pch ont för min del…

SMAK: Betydligt större rökdominans i smaken och där det istället är röken som ganska snart tar över hela smakupplevelsen. En smak som förutom har en hel del askighet i sig bjuder på en del torra nyanser och som har en något syrlig ton i botten av röda lingon (?).

ESMAK: Sötrökig sherrytorrhet som växlar upp och blir mera rökbetonad. I bakgrunden en del träighet och som jag tycker även har en lätt vinösaktig ton.

HELHET: Totalt sett en god sherrynyanserad rökwhisky som bjuder på både en del sötma och även lite torrare (sherry)inslag som även har lite lädersträvhet i sig (som landar, fastnar och lägger sig kvar högt upp i gomtaket). 

Ev. kommentar: Det som drar ned betyget något för min del är de lätt ”röda-lingon”-syrliga inslaget som jag tycker ger smaken en aningens sur nyans. En åldersangivelse hade ju inte heller varit fel… ?

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

[wp_charts title=”caskislay_sherry” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 20, 25, 20, 20, 20, 20, 15, 30, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200112, Sample (ABE)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *