High Coast The First Ten Years (2021) 52%

Höga Kusten och 10 år tillbaka till år 2011, ja det är vad detta whiskyblogginlägg handlar om och där det nu har blivit dags att få bekanta sig med High Coast Whisky’s första tioåring. Detta är en whisky som har baserats på ett helt orökigt recept (0 ppm) och där man förutom ett nytömt 200-liters bourbonfat har använt sig av 17 stycken 55-liters sherryfat (Pedro Ximénez) för att ge whiskyn dess unika karaktär.

Då det väl tilltagna priset ligger en bra bit över min personliga budget för ett chansinköp av denna typen av orökig whisky så har jag därför valt att vaska fram ett litet smakprov (3 cl) att kunna prova här först.
(Tack till ”TTO” för möjligheten och för ursnygg etikett!)

High Coast The First Ten Years (2021) 52%

 

 WHISKY: High Coast The First Ten Years
 STYRKA: 52%  LANSERAD: 2021  ÅR: 10 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 1650 kr (50 cl)
 DESTILLERI: High Coast Distillery  SB-ART NR: 41037
 PRODUCENT: High Coast Distillery  LEVERANTÖR: High Coast Distillery
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 2088 st  FENOLHALT: 0 ppm
 FATTYP: Bourbon och Pedro Ximénez
 ÖVRIGT: 100% orökt whisky

 

Mina omdömen: High Coast The First Ten Years (2021) 52%

DOFT: Honungsfärgad orökig whisky där de första tankarna drar lite åt hållet varmt trä och sågspån. Efter en liten stund kommer söta sultanrussin fram tillsammans med mera maltighet. Upplever att whiskyn har en ganska rund och mjuk doft. God men lite svårplacerad. Halm, kanel, spannmål och bilpolish? Ja, kanske även lite bivax.

SMAK: Fyllig smak med en del sötma i sig. Ljust trä blandas med en mjuk maltig ton och i bakgrunden ligger en svag och lite torr beska och lurar men som inte riktigt vågar sig fram. Liten touch av punchpralin, mjuk vanilj och halm. Ett par droppar vatten släpper fram lite mera av beskan. (Nästan så att jag ångrar mig lite och där den kändes mer komplex utan).

ESMAK: Medellång och med en fortfarande ganska rund och mjuk karaktär. Tycker den får ett något ”vaniljträigt” avslut med litet övertag åt det torrbeska hållet och där sötman dragit sig tillbaka något. Tycker sherryinslaget känns ganska diffust.

HELHET: En god och ganska lättdrucken whisky som bjuder på lite runda och söta träfatsinslag. Mjuk vanilj med lite maltiga inslag och där även kanske ett litet inslag av Ambrosiakaka kan hittas långt där bak.

KOMMENTAR: En ganska lättdrucken och god whisky att kunna ta till sig och som jag tror går hem hos många. Upplever den smakmässigt dock som något lite svårplacerad och är inte helt lätt att lägga till och placera i minnet. Dyr!

TOTALPOÄNG: 15,75 p av 20,00 p

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ➖ Rekommenderas? ➖

Notering: 211121, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *