Gotland Whisky Isle Of Lime Kyllaj 6 YO (2021) 46%

Freddeboos-bloggen firar idag sin 900:e smakade och recenserade whisky med att prova en sample och ett smakprov av den elfte utgåvan ifrån Gotland Whisky. En whisky som har lånat sitt namn ifrån en by och hamn i Hellvi socken på Gotlands östra kust.

freddeboos.se - sample/varuprovKyllaj heter whiskyn ur serien Isle Of Lime och detta är destilleriets sjätte aktieägare-utgåva som har reserverats och sålts enbart till Gotland Whiskys aktieägare. Upplagan är 3 800 numrerade flaskor + 100 märkta ”Ambassador”.

(Detta är en whiskypost som bygger på ett smakprov som inkommit till whiskbloggen gratis)

Gotland Whisky Isle Of Lime Kyllaj 6 YO (2021) 46%

 

 WHISKY: Gotland Whisky Isle Of Lime Kyllaj 6 YO (2021) 46%
 STYRKA: 46% BUTELJERAD: 2021  ÅR: 6 yo
 REGION: Sverige TYP: Singlemalt  PRIS:
 DESTILLERI: Gotland Whisky SB-ART NR:
 PRODUCENT: Gotland Whisky LEVERANTÖR: Gotland Whisky
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 3800 st (+100) FENOLHALT:
 FATTYP: PX Sherry & First fill bourbon
ÖVRIGT: Shareholders Edition VI

 

Mina omdömen: Gotland Whisky Isle Of Lime Kyllaj 6 YO (2021) 46%

DOFT: Ganska söt doft och där whiskyn bär spår av ekfat, mogna gula plommon, honung och kryddig vanilj. Här finns även sultanrussin och lite pepprig mynta i utkanten samt en viss petroliumdoft. Tycker mig även kunna ana lite gråkartong ju mer den får lufta och öppna upp sig.

SMAK: Mjuka toner av sultanrussin och något lite mera tillbakahållet ekfatsinslag än vad som kan hittas i doften. Söta gula plommon med en lite framväxande pepprighet bakom. Tål nån försiktig droppe vatten men tappar då lite av sin komplexitet vilket gör att jag personligen föredrar den nog helst helt ovattnad.

ESMAK: Ett mjukt gott avslut som har en del kvardröjande vitpepprighet och där även sötman ifrån sultanrussinen och den mjuka vaniljen har slagit följe. Hittar ingen större beska eller rökighet att tala om. 

HELHET: En spännande svensk whisky som jag (lite fortfarande) upplever har en något udda ingångsdoft men där det smakmässigt nu efter sex lagringsår på PX Sherry & First fill bourbon har börjat hända riktigt trevliga grejer. Detta är det bästa jag smakat ifrån Gotland Whisky hittills! 

Ev. kommentar: Det som kan hittas på minussidan för min personliga del är den något lite karaktäristiskt udda och lätt petroliumaktiga doften som jag inte helt gillar.

TOTALPOÄNG: 14,25 p av 20,00 p

Notering: 220124, Gotland Whisky, sample/smakprov

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *