Cooper’s Choice Laggan Mill Secret Islay, Rioja Cask, (2022) 46%

Whiskyn och singlemalten med namnet Laggan Mill ifrån The Cooper’s Choice är för mig en av mina tidigaste favoriter och som fastnat i minnet under ganska lång tid och där mitt första möte med den kom redan under året 2012 och då jag först bloggade om den här på freddeboos.se. 

Har dock inte haft möjligheten att kunna smaka på några av de senare utgåvorna av denna men där jag vid årets släpp faktiskt hade lyckan att hinna med och nypa en av flaskorna. Denna gången en Rioja-fatlagrad historia och som är nedvattnad till 46% och som ej är färgad eller kylfiltrerad. Detta är en återkommande dejt jag sett fram emot ett tag och där förväntningarna på ”det stora mötet” mellan den förhoppningsvis goda rökigheten och vinfatskaraktären är riktigt höga. Skyhöga för att vara exakt! 😛

”Cooper’s Choice Laggan Mill Secret Islay är en så kallad mystery malt, en single maltwhisky från ett av Islay’s välkända destillerier, men där faten sålts under förutsättning att destillerinamnet inte offentliggörs. Denna buteljering har lagrats på ett spanskt rödvinsfat från vindistriktet Rioja. Samtliga flaskor är öronmärkta för svenska marknaden.” //Symposion

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad whiskyflaska.

Cooper's Choice Laggan Mill Secret Islay, Rioja Cask, (2022) 46%
 
 WHISKY: Cooper’s Choice Laggan Mill Secret Islay
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 629 kr
 DESTILLERI: (Islay mystery malt)  SB-ART NR:  41153
 PRODUCENT: Vintage Malt Whisky Company  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Spanskt rödvinsfat från Rioja, Cask No 6545, ej färgad, ej kylfiltrerad, # Btl: 600 st
 
Mina omdömen: Cooper’s Choice Laggan Mill Secret Islay, Rioja Cask, (2022) 46%

DOFT: Mörkt bärnstensfärgad whisky som bjuder på en riktigt god sötrökig och lite sherryklingande doft som har inslag torkade plommon, apelsin, röda bär, sirap, romrussin och där man även hittar lite träfatstoner som går på djupet.

SMAK: Balanserad torvig rökighet som samsas fint med en lätt vinös ton av vinfatslagringen. Torkade apelsinfrukter, ekfat, sirap, brasved och liten ton av gräddkola, vaniljfudge.

ESMAK: Söt och med en liten vinfatstorr efterton som balanseras upp mot den förhållandevis ändå ganska nätta rökigheten och inslag av med inslag av torkat läder, ek. (upplevde den något mera kraftfull när flaskan var nyöppnad men att den nu har falnat något med större luftmängd i flaskan). Ganska lång eftersmak men där man (jag) önskar lite mer både i längd och tryck. 

HELHET: En mycket god och njutbar vinfatslagrad whisky som jag tycker även har en lätt antydan av oljighet i sig och med en härlig (men lite tam) rökighet som är ganska fyllig. Nedvattnad och buteljerad 46% vilket i sig är en bra nivå men där man kan önska sig lite högre alkoholstyrka för mer tryck i smakerna och för att inte riskera att tappa stinget och kännas alltför utspädd. Denna bör (enlig mig) väljas att drickas helt som den är och inte tillföras mer vatten, då jag tycker den ligger ganska nära den nedre gränsen.

Ev. kommentar: Slår denna nya utgåvan den gamla som jag fortfarande försöker hålla kvar i minnet? Nja… Vill dock ge tummen upp för att man fortfarande får så här pass god whisky för strax över 600 spänn! 👍😀

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

Notering: 220519, (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *