Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9%

Att få smaka på lite gemensamt inhandlad whisky via Amnehärad´s Whisky Club var den stora planen när vi åter och efter dryga året utan nån träff lyckades samla ihop nästan i alla fall hela styrkan och korka upp några av de whiskyflaskor som vi äger ihop via klubben. 

Detta var AWC 28:e ordinare whiskyevent och där det var jag själv som stod värd för träffen denna gången och där det varma vädret hjälpte till att styra oss till att vara utomhus och i skuggan. Kanske inte helt de optimalaste förutsättningarna doft- och smakmässigt sett då whisky tenderar att ändra karaktär lite grann i värmen men så fick det i alla fall bli.

Denna Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9% är en whisky som vi via whiskyklubbens medlemsskap i SWF (Svenska Whiskyförbundet) har haft möjlighet att kunna inköpa och fanns med i vår andra lineup för aftonen. En whiskyafton med ett upplägg där vi som vanligt väljer att smaka på whiskyn tillsammans och diskutera och samtala om de smaknoter och smakupplevelser vi hittar. Dock blev denna kvällens andra lina ingen blindproving då vi redan vid upphällningen kunde ganska direkt ana vilka whisky som fanns med.  

”Elements of Islay är en serie med buteljeringar från Elixir Distillers som drivs av Sukhinder Singh, mannen bakom The Whisky Exchange i London. Serien startades 2008 och utmärks av att man inte skrivit ut namnet på destilleriet på etiketterna, utan i stället förkortat destilleriets namn till någon som påminner om kemiska tecken. Grundämne heter ”chemical element” på engelska, och det är därifrån namnet Elements of Islay kommer.

Den buteljering Svenska Whiskyförbundet valt ut heter Pl7 och är destillerad 2009. Den är lagrad på en refill sherry butt men det är inte så mycket sherry i smaken, möjligen hittar man en del toner av bränt gummi. Den är rökig, men inte alls på ett påträngande sätt. Whiskyn utmärker sig med en frisk ungdomlighet i både doft och smak.

Årgång: 2009, Alkoholhalt: 63,9%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, 50 cl, Fat: Refill Sherry Butt.”

Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9%
 
 WHISKY: Elements of Islay PI7 (SWF-33)
 STYRKA: 63,9%  BUTELJERAD: 2009 ÅR:
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.270 kr (50 cl)
 DESTILLERI: (Bruichladdich) Port Charlotte  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: Elements of Islay  LEVERANTÖR: Elements of Islay
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Refill Sherry Butt, 
Mina omdömen: Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9%

DOFT: Syrligt, stark, russin, lite gråpäron, brynt smör, skinnställ, eldig rök, lite rök, nypon, kakao, bra tryck

SMAK: Stark, mörkrost kaffe, vass, ganska distinkt, liten sötma, svårdefinerad pga hög spritighet, lätt sherry, russin, moget gråpäron, ganska stark ovattnad

ESMAK: brynt smör, lättare rökighet

HELHET: Lite för stark, bättre med vatten, god men stark

Ev. kommentar: Tycker personligen att doften har en något udda klang och där den höga styrkan nästan stryper de rökiga inslagen och de svaga sherrystråken. Blir bättre med vatten men kräver lite laboration för att närma sig den optimalaste nivån… Lite besviken även på rökigheten som jag hade hoppats på mer. Inte så prisvärd.

TOTALPOÄNG: 13,50 / 20,00

Notering: 220720, Amnehärad´s Whisky Club, AWC-event #28

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *