BOX Private Bottling ”Scania” Rökig på Småländsk ek – Cask no 2017-1340, 62%

Inleder denna whiskyposten med att säga stort tack till Andreas och Åsa på Lundensiskanswhisky som gett mig möjligheten att få ta del av några centiliter av en privatbuteljerad whisky ifrån det svenska destilleriet strax ovanför Sundsvall och ja, som ni säkert vet… BOX (numera High Coast Whisky). 

Det jag har fått smaka på är en privat lagrad whisky på ett 40-liters fat (Cask no 2017-1340) som byggts på svensk ek ifrån småland och där whiskyn är gjord på ett rökigt recept (45 ppm). Detta ser jag verkligen fram emot att få prova och kan också avslöja att det kommer att komma ytterligare ett par smakade privatfat här framöver när tiden medges och när man kommit in i de vanliga rutinerna efter semestern. Scania är inte bara lastbilar utan även namnet på landskapet Skåne på latin och engelska.

För övrigt så kan väl bara konstateras att den svenska whiskyindustrin och whiskyhajpen fortfarande är vid liv och är väldigt stor och där många av de svenska privatfaten nu har börjat mogna och komma upp lite i ålder och där flaskning av innehållet sker mer och mer. Så nu gäller det att börja hålla utkik och gärna också vara lite påläst för att försöka kunna sålla och plocka bland alla de svenska guldkornen som redan finns ute eller som kanske är på gång och där upplagorna är ofta ganska små.

Många av oss whiskybloggare kanske ibland (och med rätta?) gnäller på att ”dagens whisky känns lite trött och ointressant” eller ”är alldeles för hajpad eller mainstream” och ”det var bättre whisky förr” osv. Men med det sagt så går vi definitivt ändå en spännande whiskytid till mötes och där det skall bli lite intressant att se hur detta utvecklar sig när många av alla dessa privatbuteljeringarna kanske når ut till marknaden på ett eller annat sätt. Och givetvis även hur diskussiorna kring den svenska alkoholpolitiken kommer att se ut här framöver när whiskyflaskor köps och säljs och byts whiskyintresserade emellan…

Och visst vore det väl bättre och roligare att direkt vid destillerierna (och även hos alla microbryggerier) kunna köpa på sig helflaskor vid disken när man gör sin whisky- ölresa genom landet, eller??

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample (3 cl) till min whiskyblogg.

BOX Private Bottling ”Scania” Rökig på Småländsk ek - Cask no 2017-1340, Peated 45 ppm, Swedish Oak, 62%
 
 WHISKY: BOX Private Bottling ”Scania” Rökig på Småländsk ek – Cask no 2017-1340, 62%
 STYRKA: 62%  FATAD: 170629 BUTELJERAD: 211124
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS:
 DESTILLERI: BOX (High Coast Whisky)  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: BOX (High Coast Whisky)  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Privatfat, Fattyp: Rökig på Småländs ek, 45 ppm, Svensk ek. Antal flaskor: 63 st
 
Mina omdömen: BOX Private Bottling ”Scania” Rökig på Småländsk ek – Cask no 2017-1340, 62%

DOFT: Snyggt sherryfärgad whisky med ett glimmande skimmer av 24-karat guld. Den höga fatstyrkan kan uppfattas direkt vid glasets kant men där det också finns en hel del nyanser i form av rökig torv, söt kola, mörka bär, några russin och även en lätt ekig ton att ta del av. Mums, detta vill man sniffa länge på! Lite mörk choklad, vanilj och ambrosiakaka dyker också upp ju djupare och längre ner man går. Hittar även nånting friskt grönt/vegetabiliskt ute i ridån men som jag inte helt kan precisera. Kanske nån harsyra/mynta(?)

SMAK: Även smaken är ganska alkolstark ovattnad och där de mörka bären nu även har fått sällskap av lite röda vinbär och där det även finns en viss fatbeska som drar lite åt det torrare hållet. Inte fullt så söt som doften hintade om och här blir munkänslan något lite (sherry)stramare. God rökighet men som avtagit något.

ESMAK: Ett par droppar vatten rundar av och släpper fram ännu mer av de röda bären. I bakgrunden ligger de en god torvrökig ton som fyller munhålan och går lite grann på djupet tillsammans med medelfylliga sherryinslag.

HELHET: En trevlig sherrywhisky med god rökighet som höjer den en del. Ovattnad är den ganska kraftfull/stark men som enkelt kan tämjas med ett par försiktiga droppar vatten och där de lite stramare eftertonerna mjuknar lite grann. Även ekfatsinslaget rundas av och minskar något i takt med att alkoholnivån sjunker.

Ev. kommentar: Detta var inte kattskit – tycker röktonen som kan hittas i doften i det nu tomma glaset är helt suveränt god. Den lyckas/orkar kanske inte riktigt utvecklas lika mycket och hänga med i smaken där den även får sällskap och får kämpa lite mot ekfatsinslaget som också tar för sig en del. Överlag ändå en riktigt trevlig myswhisky och för min del ett guldkorn! Tack .😄👍

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 220819, Sample, (APÅ, Lundensiskanswhisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *