WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9%

När chansen kommer och man får möjlighet att kunna smaka på några droppar WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9% så tackar man ju förstås inte nej. Detta är en singlemalt från ett ej angivet destilleri någonstans ute på det skotska höglandet och där mognaden och lagringen av denna lätt rökiga whisky har skett på både sherry- och bourbonfat. Låter ju intressant!

En ljuvligt rökig Highland-dram med toner av bacon-frazzles, sirap, brinnande glöd och värmande muskotnöt enligt Skottlands äldsta buteljerare Cadenshead´s egna smakbeskrivning.

”The whiskies we bottle in our Cadenhead’s Enigma series are just that – unusual, hard to quantify, perhaps even slightly contradictory. They can be single casks, vattings of multiple casks, blends, blended malts or whatever else we can find that doesn’t fit into our existing bottling lineup but meets our only essential criteria – that they’re good.”

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos-bloggen inkommet sampleprov (2 cl) av denna whisky.

WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9%
 
 WHISKY:  WM Cadenhead´s Enigma
 STYRKA:  53,9%  ÅR: 2009  ÅLDER: 14 yo
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.114 kr
 DESTILLERI:  Undisclosed  SB-ART NR:   4166701
 BUTELJERARE:  WM Cadenhead´s  LEVERANTÖR:  Symposion AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Peated Highland Single Malt Sherry & Bourbon Cask
Mina omdömen: WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9%

DOFT: En mycket elegant och tilltalande torvrökig ton hittas direkt i doften där det även finns en del tydliga inslag ifrån bourbonlagringen. Vanilj, ekfat och lite brända tändstickor kan också hittas i denna whisky som man kan njuta av länge. Även en del bbq-nyanser och grillat bacon ligger kommer också fram underifrån.

SMAK: Ganska kraftig smak som tar för sig lite och som vill framåt. Hittar mer inslag av bourbonfaten än av sherryfatsinslagen som är mer dolda och maskerade. Nästan så att de torvrökiga inslagen drar lite åt gummihållet och där den underliggande maltigheten har god och krispigt fräschhet i sig. Hittar även en del hintar av grillat kött och bbq.

EFTERSMAK: Ganska lång och finstämd eftersmak med en del svavelsotiga inslag, bbq och lite torr aska. Mycket bra!

HELHET: Välgjort, välbalanserat och en mycket god whisky som även bjuder gommen på en del och torvrökiga inslag och en del bbq-karaktär. Tycker kanske att sherryinslagen lite grann lyser med sin frånvaro här men att bourbonkaraktären istället täcker upp riktigt bra. Gillar även den nätta rökigheten! (och givetvis åldersmarkeringen!)

freddeboos.se - sample/varuprovTOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00 p

WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9%

WM Cadenhead´s Enigma Peated Highland Single Malt (2009) 14 yo 53,9%

Notering: 240528, Sample/varuprov, Symposion

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *