Agitator Evidens Svartvete 55%

Det är med stor nyfikenhet och ett vidöppet sinne jag närmar mig Agitator Evidens Svartvete 55% som är en vacuumdestillerad whisky där sherry och torkad frukt skall stå i centrum. Här förväntas också finnas inslag av hårt rostad vetemalt som också ofta används till ölsorter av typen Stout och Porter. (Som jag personligen gillar och som det ju ibland slinker ner en och annan utav!) Detta låter ju intressant! 😀

”Evidens Svartvete buteljerats vid fatfyllningsstyrka, vilket hos Agitator innebär 55%. Evidens Svartvete har lagrats på quarter casks som tidigare används för tillverkning av Oloroso Sherry, ett starkvin från södra Spanien”

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Agitator Evidens Svartvete 55%
 
 WHISKY: Agitator Evidens Svartvete
 STYRKA: 55%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 899 kr
 DESTILLERI: Agitator  SB-ART NR:   41515
 PRODUCENT: Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR:  Galatea
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Svartvete är hårt rostad vetemalt, eller midnight wheat, som används primärt för tillverkning av stout och porter. Evidens Svartvete har lagrats på quarter casks som tidigare används för tillverkning av Oloroso Sherry, ett starkvin från södra Spanien.
 
Mina omdömen: Agitator Evidens Svartvete 55%

DOFT: Blundar man så tror man direkt att det är nån form av mörkt öl av typen Porter eller Stout man har i glaset och inte en whisky! De mörka chokladtonerna och sherryinslagen av russin och mörka frukter finns där direkt och det doftar otroligt mycket och väldigt gott. Fruktmarmelad med ett litet släng av fenoler och där farinsocker och mörk sirap inte är långt bort. Och vilken härlig Mahogny-färg dessutom!! Även en del lakrits och salmiak kan hittas.

SMAK: Väldigt sherryintensiv i smaken och där man anar en del feta nötinslag och där sötman är påtaglig, snudd på gränsen till brutal. Några droppar vatten späder ut och rundar av och där den även blir något mindre söt. Men den bleknar också en del och där mer beska kommer fram så detta är inte enbart att rekommendera.

EFTERSMAK: Lite brända toner av mandlar, mörk sirap och en del torrare sherryinslag ligger kvar en bra stund och där man kan suga på denna sirapskaramellen länge och som jag tycker även har en del lakrits i sig.

HELHET: En mycket spännande whisky med överdådiga sherrytoner, sirapsmarmeladiga inslag och en liten underhållande besk svans som kommer fram mer om man vattnar den. Hittar även en del rökfenoliska inslag i bakgrunden som också är ganska goda och tilltalande.

Ev. kommentar: Den slående likheten man ofta också hittar i Porter- och Stoutöl är riktigt spännande. Ovattnad är detta dock en ganska brutal sherryupplevelse och där sötman som sagt är rejält hög och sirapsliknande. (men man kan ju alltid eftervattna om man vill) Och god!!

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Agitator Evidens Svartvete 55%

Agitator Evidens Svartvete 55%

Notering: 240609, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *