Ardbeg Spectacular – Ardbeg Day Release 2024 – Limited Edition 46%

Med en kombination av ex-bourbon och ex-portvinsfat och där portvinsfaten som använts kommer ifrån Glenmorangie-destilleriet och vid lagringen av deras Quinta Ruban så har det nu blivit dags att smaka på årets Feis Ile-utgåva Ardbeg Spectacular – Ardbeg Day Release 2024 – Limited Edition 46%!

Detta är en festivalbuteljering som i vanlig ordning släpps i begränsad upplaga lagom till det årliga firandet av Ardbeg Day och till whiskycirkusen som hålls igång under en hel vecka ute på Islay. I år tänker man tydligen inte ifrån Ardbegs håll släppa nån extra Committee-buteljering med högre fatstyrka.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Spectacular - Ardbeg Day Release 2024 - Limited Edition 46%
 
 WHISKY: Ardbeg Spectacular
 STYRKA: 46%  ÅR: 2024  ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1399 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:   41630
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Port Wine Casks, Bourbon Barrels, Ardbeg Day Release 2024 – Limited Edition
Mina omdömen: Ardbeg Spectacular – Ardbeg Day Release 2024 – Limited Edition 46%

DOFT: WOW(!!) är min första instinktiva tanke! 😀 En Ardbeg som doftar Ardbeg! Och som dessutom känns ganska brutal och där det finns en mycket god och läderrökig doftnot som har en hel del söt askighet i sig. Detta blir man glad av! Söker man lite djupare kommer även en del vax fram och där även några gamla telefonstolp fram som impregnerats med kreosot och tjära. 

SMAK :Också smaken är ganska kraftfull och har också den en ganska kreosotig karaktär tillsammans med lite söta toner som kommer och går lite fram och där det även finns en liten avbrytande besk not i botten, blöt aska och kanderad frukt.

EFTERSMAK: Riktigt trevligt avslut som är kvarhängande och har en hel del sotig sötma och läderfåtölj i sig. Mycket trevlig heavily peated-karaktär på denna, även om man givetvis hade önskat den på ännu högre fatstyrka och att den orkat hänga kvar i svalget ännu längre.

HELHET: Men men, man får njuta så länge det varar för gott är det. RIKTIGT GOTT faktiskt och där munkänslan är stor och där det lite sotigt och torvrökiga inslaget fyller ut rejält och på ett bra sätt. Detta vill jag gärna smaka mera utav!

Ev. kommentar: Se där! Man kan ju om man vill… ! 😉 Tack!! 🙏

TOTALPOÄNG: 18,50 / 20,00

Ardbeg Spectacular - Ardbeg Day Release 2024 - Limited Edition 46%

Ardbeg Spectacular Limited Edition 46%

Notering: 240612, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *