Glenfarclas 25 yo 43%

Andra whiskyn ut att provas på min stora bemärkelsedag kom att bli denna Glenfarclas 25 yo 43%. En sherrywhisky lagrad på 100% Oloroso sherryfat och som jag (lite grann av rent ekonomiska skäl) inte haft möjligheten att kunna få bekanta mig med och kunna njuta utav men där chansen nu togs för ett provsmak när jag fick den stora glädjen att få besöka det trevliga whiskystället Ardbeg Embassy – Stockholm. En restaurang / pub med över 500 olika sorters whisky beläget i en tidlös miljö mitt i Gamla Stan och dit familjen tog mig med på min födelsedag och där ett litet eget privat gubbfirande kom att äga rum. 😋

”Glenfarclas är ett Speyside whiskydestilleri. Medan Speyside-regionen tekniskt sett ligger inom Skottlands högland, kännetecknas Speyside-whisky ofta av sina unika egenskaper och tätheten av destillerier i området. Glenfarclas är känt för att producera rik, sherried single malt skotsk whisky.” //ChatGPT

Detta är en whiskypost baserad på en privat inköpt och smakad dram till freddeboos-bloggen.

Glenfarclas 25 yo 43% @ Ardbeg Embassy (freddeboos)
 
 WHISKY:  Glenfarclas 25 yo 43%
 STYRKA:  43%  ÅR:  ÅLDER: 25 yo
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 2995 kr
 DESTILLERI:  Glenfarclas  SB-ART NR:   82699
 PRODUCENT:  J & G Grant  LEVERANTÖR:  Solera Sweden AB
 EJ KYLFILTERAD:  (?)  NATURLIGT FÄRGAD: (?)
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Whiskyn har lagrats 25 år på sherryfat som har innehållit oloroso
Mina omdömen: Glenfarclas 25 yo 43%

DOFT: Mycket ekfatig i karaktäristisk och som påminner ganska mycket om just whisky ifrån destilleriet Glenfarclas. En hel del romrussin och marmeladkänsla kommer också fram. 

SMAK: Blir ännu lite mer ekigt pepparkryddig med vatten men där smakerna också mjuknar betydligt med vatten. Choklad, torv och toffé kan hittas i både doft och smak och där hela smakupplevelsen känns ganska komplex och fyllig. 

EFTERSMAK: Söt mamelad och en del ekiga nyanser en del sherryinslag. Kanske även med en lättare pust av rökighet ute i perferin men som inte känns så distinkt.

HELHET: En riktigt trevlig whisky med goda sherrykänningar. Möjligen att man kanske skulle vilja prova denna vid en något högre buteljeringsstyrka än 43%. 

Ev. kommentar: En ganska komplex whisky men tyckte inte personligen (där och då) att den vann speciellt mycket mer med några extra droppar vatten i. Hittar ingen närmare notering angående eventuell kylfiltrering eller färgjustering på flaskan. Vi (jag och sonen som också var med och provade) kom också lite grann att diskutera och fundera över under provsmakningen hur mycket 25 år på sherryfat sätter sitt avtryck på whiskyn på både färg och smak. Och att denna ändå kändes ganska ljus/blek på färgskalan för att ändå ha spenderat så pass lång lagringstid på enbart sherryfat.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Glenfarclas 25 yo 43% Lineup @ Ardbeg Embassy 

Notering: 240625, Lite ”gubbfirande” på Ardbeg Embassy (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *