Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%

Ifrån de nyfunna whiskyvännerna på Kneippen Whisky i Norrköping så kommer dagens whiskypost och handlar om ett samplesprov av deras egenbuteljerade och extra slutfinishlagrade Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%. Standardwhiskyn ifrån Deanston beskrivs ofta ha en lätt honungssötma i sig och med toner av malt, frukt och ibland med en hint av krydda och läder. 

Precis som namnet antyder så är detta en whisky ifrån Deanston-destilleriet som man har försökt förfina ytterligare genom att whiskyn lagrats vidare en okänd tid på ett lite mindre 3-liters fat som tidigare innehållit Madeiravin. Allt för att se om man kan ge denna Highland-whiskyn en ytterligare smakdimension.

Vill man kanske se vad skaparna själva bakom denna tycker så hittas deras utdelade poäng här.

”Ön Madeira är kanske inte lika mystisk och oåtkomlig som den än gång i tiden var men det ligger en aura av mystik kring vin gjort mitt på en avlägsen ögrupp mitt i Atlanten. Madeiravin har samma produktionsteknik som portvin eller sherry beroende på vilken torrhet man vill åstadkomma. I smak och doft är vinet oftast nötigt med inslag av bränt socker och oavsett om det är torrt eller sött så är det alltid friskt.” //Kneippen Whisky

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%  
 WHISKY: Kneippen ”Madeira Cotton Candy”
 STYRKA:  46,3%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Highlands  TYP: Singlemalt  PRIS: ?
 DESTILLERI:  Deanston  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR:  Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 3-liters Ungersk ek, Madeira Cask Finish, Batch 1, # Flaskor: 6 st
Mina omdömen: Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%

DOFT: Härligt bärnstensfärgad whisky som har har en ganska söt approach och där det finns en del inslag av bränt socker, ekfat och vinösa röda bär. Riktigt trevlig i doften där även en lättare nötighet kan hittas i perferin.

SMAK: Mer kraftfull med rejält fylliga och tjocka, nästan trögflytande tongångar där det finns en hel del vinösitet och runda söta inslag av madeiravin, kokad frukt och röda bär.

EFTERSMAK: Medellångt till långt avslut med sherrysöt fruktighet, lite bränt socker, sirap ligger kvar en ganska lång stund. Med ganska runda och lätt krämig nyans och där lite kryddig ekighet kommer underifrån tillsammans med stråk av lättare beska.

HELHET: En mycket god och spännande madeiralagrad Deanstonwhisky som har en ganska fyllig, lätt krämig och smakrik karaktär och med en förhållandevis hög sötma. Tål nån droppe extra tillsatt vatten.

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Kneippen ”Madeira Cotton Candy” (Deanston) Madeira Cask Finish 46,3%

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 240618, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *