Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3% (x2)

Årets semester-läge är nu aktiverat ✔ för egen del och för min whiskyblogg här på freddeboos.se! 🌞😎

Som alltid så är det känslan (och kanske även lite grann vädret) som lär får styra vad man blir sugen på att smaka på i dryckesväg i sommar och där det ju även kan hända att det kommer slinka ner nått helt annat än whisky och som det kanske också kommer att kunna läsas vidare om här. Vi får se! 

Planerna för årets ”vilomånad” är för egen del i år ganska lösa och där inga direkta större händelser i dryckesväg finns inplanerat just nu mer än en till veckan kommande onlineprovning med entusiasterna ifrån Kneippen Whisky. Som det givetvis skall bli jätteskoj att åter kunna få hänga med på då jag haft lite förhinder och missat nån eller några provningar tidigare och behövt tacka nej.

På den egna fronten ihop med de andra gubbarna i Amnehärad´s Whisky Club så har det tyvärr varit lite mer stiltje än vanligt under våren som gått och där vi har oerhört svårt att få till våra scheman för nya träffar. Men det har i alla fall nu börjat ryktats lite smått om att det kanske vankas en liten semesterprovning här framöver i sommar men där ännu ingenting är helt spikat.

Men det är i från Knippen dagens whiskypost kommer att handla om och där jag nyligen har smakat på en sample av deras fatstyrkestarka Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%. Förkortningen STR står som bekant för scraped (or shaved), toasted and re-charred och som indikerar att sherryfatet har genomgått en föryngringsprocedur genom att få sina trästavar rakade och sedan förkolnade igen. Allt för att försöka kunna utnyttja allt av fatets kvarvarande kraft och smaker.

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%  
 WHISKY: Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%
 STYRKA:  59,3%  ÅR:  ÅLDER: NAS
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: ?
 DESTILLERI:  Glenlivet  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR:  Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: STR Cask Oloroso
Mina omdömen: Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%

DOFT: Söt inledning inlindad i klassisk Glenlivet-nyans med lite orangejuice-iga toner och med en lättare ekighet. Här finns också en del krämig marmelad och riktigt goda sherrytoner som hjälper till och fyller ut.

SMAK: Ännu lite mer tryck hittas i smaken som också den har lite lätta stråk av apelsin i sig men som ganska snart äts upp av de betydligt starkare Oloroso-inslagen som och för med sig en del ekig sherrybeska. Kanske även med nån liten ton av möbelpolish också.

EFTERSMAK: Sherryklingande avslut med en del kvarhängande sherrybeska och lite svaga stänk av vanilj och kakao. Även här finns en del inslag av torkad apelsinfrukt.

HELHET: En smakrik, fyllig och mycket trevlig Glenlivet-utgåva med goda sherryinslag med medelstyrka och med en hint av fatbeska i botten. Tål säkerligen nån droppe vatten också om man så vill. (Whiskyn vattnades inget för egen del denna gången).

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 240708, Sample, Kneippen Whisky


Denna singlemalten fanns med vid Kneippen-provningen – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp och där whiskyn provsmakades under ett blindtest. 

Kneippen-provning - "Gissa den stigande åldern" - med @jimtorarp Kneippen Nadurra Oloroso Finish (Glenlivet) NAS 59,3%

Mina omdömen: Kneippen ”Jerez Xeres finish” (Glenlivet) STR Cask Oloroso 59,3%

DOFT: Litet pepparstick med en något ekig ton. Trevlig doft!

SMAK: En del ekfatstoner, oljig sherry och med ett ganska bra tryck

EFTERSMAK: Medellång, en del vanilj. Svag beska

HELHET: En smakrik, något oljig whisky som vann lite på att vattnas.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 p

Notering: 240711, Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *