En återkommande japansk whisky som släpptes här redan för några år sedan (2020) är denna Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky 43% och som nu åter och ifrån och med i morgon Fredag 3 maj kan hittas i utvalda butiker (ca 55st) samt i webblagret.
Taketsuru är en hyllningswhisky till sin grundare Masataka och är en så kallad blended malt, alltså en maltwhisky som blandas av två eller flera singelmalter. Huvuddelen av whiskyn produceras på östkusten vid Miyagikyo, som är Nikkas ena destilleri. Den andra delen kommer från Yoichi på nordön Hokkaido.
Detta är en whiskypost baserad på ett inkommet sample/varuprov (2 cl) för freddeboos-bloggen.
![]() ![]() ![]() |
|||
WHISKY: | Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky 43% | ||
STYRKA: | 43% | ÅR: 2025 | ÅLDER: NAS |
REGION: | Japan | TYP: Pure Malt (blended) | PRIS: 699 kr |
DESTILLERI: | Nikka | SB-ART NR: | 41061 |
PRODUCENT: | Nikka Whisky | LEVERANTÖR: | Symposion |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Ex-sherryfat samt ombyggda amerikanska fat. Btl: 3500 st (swe) |
Mina omdömen: Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky 43%
DOFT: Rund, fruktig och komplex. Här samsas både apelsinfrukter, pärontoner och sherryfatsinslag i en god kombination. I bakgrunden hittas en ynnest av lätt rökighet och även lite honungsvax.
SMAK: Mjuk och med lätta sherryfatsaktiga inslag och med en liten sötma. Här finns även en touch av apelsin/citrus-frukt och också en något lite mer bitter ton längre in i lagren.
EFTERSMAK: I min mun runt medellångt avslut där lite mer av den lätt kryddigheten som också finns här kommer fram mera och där det lilla rökiga inslag även blir något tydligare, även om den fortfarande är ganska lågmäld. (och som jag givetvis vill ha mera av!) 😀
HELHET: En trevlig japansk whisky som ger ett gott och njutbart intryck.
Ev. kommentar: Lite högre buteljeringsstyrka finns på önskelistan för att göra den ännu mera inressant.
Om producenten
År 1918 reste Masataka Taketsuru till Skottland, och blev den förste från Japan att studera whiskytillverkning vid University of Glasgow. 1934 etablerade han Nikka Whisky och byggde sitt första destilleri i Yoichi på Hokkaido. Läget för destilleriet var otillgängligt, men Masataka ansåg att det var den bästa platsen för att kunna producera högkvalitativ whisky. Idag har firman två destillerier, på det som ligger i Yoichi produceras kraftfull, rökig whisky. På destilleriet som ligger i Miyagikyo på ön Honshu, där denna whisky huvudsakligen gjorts, produceras en mjukare whisky. Destilleriet i Miyagikyo etablerades 1969. //Systembolaget
Notering: 250525, Sample/varuprov, Symposion
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |