Rundar nu i helgen själv sista kurvan inför den stundande semestern och där en whiskyprovning med Kneippen Whisky (Norrköping) och andra whiskyentusiaster även har hunnit avnjutas. För egen del har det tyvärr varit lite knepigt med mina arbetstider att kunna hänga med på tidigare events som ägt rum under det gångna året men där senaste Kneippen-provningen – ”Tömning Q2 2025” – med @jimtorarp passade in i schemat lite bättre. Riktigt skoj! 👍
En onlineprovning baserad på hela 11 stycken redan öppnade flaskor där provningsvärden Jim ifrån Kneippen Whisky botaniserat runt lite ibland sina stående flaskor som behövde tömmas för att kunna ge plats för lite nytt. Flera av dessa ingående flaskor till denna provningen hade redan varit med på tidigare events men där alla av oss totalt 11 st deltagare inte kanske hade smakat på alla av dom. För egen del så blev det endast en återprovning vilket ju givetvis kändes mycket givande.
Provningsupplägget till denna omgången kördes som ett rent blindprov ”ifrån vänster till höger” och där provningsledare Jim (@jimtorarp) gav oss lite vägledande information om vad som fanns i varje glas och som avsmakades tillsammans i turordning. Till denna provningen hade Jim även knåpat ihop ett litet tillhörande online-quiz som vi deltagare också fick presenterat för oss och där vi också fick vara med och lägga in våra svar. Rätta svaret på dessa frågor presenterades också direkt efter varje smakad whisky där också den aktuella whiskyn avslöjades. I samband med provningens avslut skulle det även komma att avläggas en gemensam insamling av hur vi rankat all smakad whisky. Också detta gjordes via ett onlineformulär, vilket visade sig ändå vara ganska smidigt när man väl fått det klart för sig hur man skulle göra.
Som vanligt så hade jag själv förberett mig lite på egen hand med ett egenhändigt framställt litet glasunderlägg för att kunna hålla reda på alla whiskyglasen med den numrerade whiskyn upphälld i samt där även ett svarsformulär skapats med plats för mina personliga smaknoter och poäng. Detta var för övrigt min första onlineprovning där jag hade placerat mig ute på den inglasade altanen, vilket ju också funkade helt ok när man till slut fått rätt inställningar på de trådlösa hörlurarna och webkameran. 🙂
1. De ingånde whiskysorterna hade som sagt valts ut av Jim själv och där den första whiskyn som kom att smakas hade en ganska ”rågig” nyans och relativt hög sötma. Personligen fick jag nästan lite ”petrolium”-känsla på näsan och där den också för flera av oss upplevdes smakmässigt som lite ekig. Nja, Rye är är väl kanske ingen större whiskykategori för min del.
Rätt svar: Bulleit 95 Rye (Charred American Oak Barrels) 45%
Min poäng: 11,00 av 20,00 p
2. Whiskyn som fanns i glas nr 2 hade en något rödlätt framtoning i glaset och där det även kunde anas lite trevlig rök när man sniffade på den. När Jim sedan berättade eller i alla fall hintade (jag minns inte riktigt) om det låga priset och även den låga ABV’n för denna single malt whiskyn som även hade lagrats på vinfat fick jag själv upp en liten tanke på vad detta kunde vara och där jag själv tänkte gissa på Peated Rioja med Loch Lomond vilket ju också visade sig vara helt rätt. Tyvärr hann jag inte säga detta till gruppen innan facit presenterades… Ni får tro mig, den som vill! 😋 (Detta var för övrigt också den enda återprovningen som blev för min del och där alla andra sorter var helt nya för mig). Poängmässigt fick den (helt osett, jag lovar!) av mig exakt samma som poäng jag satt den på tidigare, vilket jag tyckte också var lite kul och intressant.
Rätt svar: Loch Lomond Peated Rioja Cask 40%
Min poäng: 14,50 av 20,00 p
3. Den tredje whiskyn ut hade en något lite konstig bismak och där smaknoter som ”ljus ek och lite halm” kom att antecknas för egen del. Tyckte vid provningen det kunde uppfattas som många av oss tyckte den kändes lite speciell. Detta visade sig vara en Limited Edition-utgåva av en fransk whisky (framställd av sprit ifrån UK) som först legat på Armagnac-fat (6 mån) och sedan 22–34 månader in beer barrels ifrån två Franska microbryggerier (La Braxéenne (bière triple, Haute‑Garonne) samt La Gorge Fraîche (bière triple, Béziers). För egen del ingen höjdare och för de allra flesta andra också kvällens sämsta whisky.
Rätt svar: Black Mountain Fût de Bière #3 44%
Min poäng: 10,00 av 20,00 p
4. När det efter en liten stunds gemytlig ordväxling utretts om huruvida Wales är brittiskt eller engelskt tillhörande (Wales är brittiskt, men inte engelskt) presenterades det smaknoter för whiskyn som fanns i vårt fjärde glas. Citrus och päron och lite vanilj var några av de mest tongivande inslagen här tyckte jag och där det även fanns en ganska tilltagen kryddighet tillsammans med lite underliggande bourbonfat-karaktär.
Rätt svar: Penderyn Hiraeth (ex-bourbon cask finish) 46%
Min poäng: 13,00 av 20,00 p
5. Ifrån Norrbotten kom vår femte whisky och där en god och tydlig sötrökig nyans kunde uppfattas ifrån denna ”guldiga” och ganska begränsade svenska blended-whisky (60 st flaskor). Här fanns också en del inslag av havssalt och där jag uppfattade själva avslutet som nånstans kring ”medellångt till långt”. (Även här kom det att diskuteras lite vidare kring värden Jim’s geografiska baskunskaper i samband med en tillhörande quiz-fråga om vilka städer som ligger eller inte ligger i landskapet Norrbotten… 😁😁)
Rätt svar: Norbotnia Black River Blended Malt Whisky 44.8%
Min poäng: 12,75 av 20,00 p
6. Sjätte whiskyn ut visade sig vara en extralagrad Talisker 10- utgåva ifrån Knieppen Whisky själva och där man använt sig av ett STR Ruby Port-fat för att ge denna Skye-whiskyn lite extra karaktär. Här hittades ”röda bär och en ganska köttig och lätt charkig ton” tillsammans med en del inslag av godis och en lite bitter ton i bakgrunden. För egen del tyckte jag detta var en ganska trevlig smakupplevelse.
Rätt svar: Kneippen STR Ruby Port Cask Finish (Talisker 10 yo) 45.8%
Min poäng: 15,75 av 20,00 p
7. Ifrån välkända och oberoende buteljeraren och whiskymärket Blackadder kom kvällens sjunde whisky och som hade en mycket blommig och fruktig ton, både i doft och smak. Denna till utseendet ganska bleka skapelse upplevdes få ännu mer pärontoner i sig efter mer tid i glaset och där den även kändes något limeaktig och där jag tyckte det var en ganska god smakupplevelse. Ursprungsdestilleri okänt.
Rätt svar: Blackadder A Drop Of The Irish 46%
Min poäng: 15,00 av 20,00 p
8. I det åttonde glaset fanns en whisky med en något mörkbrunare framtoning och där man ganska direkt kände att det handlade om nån form av sherrylagring. Baserat på den lite halvsöta och något torrare eftersmaken så gissade jag på att detta var en Oloroso-lagring och där fatstyrkan upplevdes som ganska hög. Detta visade sig vara en orginalbuteljering ifrån Glenfarclas och buteljerat för den tyska whiskyhandlaren Kirch Import. En av aftonens bästa whisky för min del och så här långt i denna provningen och där den höga fatstyrkan givetvis var ett extra plus.
Rätt svar: Glenfarclas 2011 CS (Oloroso Sherry) 60.2%
Min poäng: 15,75 av 20,00 p
9. Även den nionde whiskyn var buteljerad för Kirch Import och var som jag uppfattade det, en ganska torr whisky som hade en del maltighet i sig och där även en del färskt trä fanns närvarande. Här fanns också ett litet alkoholstick, som dock inte var besvärande och där det även kunde noteras en svagt krämig ton. Inte så illa alls och faktiskt en ganska trevlig Bourbon Cask-lagring! Att den sen hade hela sjutton år på nacken kom dock lite som en överraskning för många av oss.
Rätt svar: Simply Good whisky by Kirsh (Miltonduff 17 yo) 52.9%
Min poäng: 15,25 av 20,00 p
10. Ifrån whiskyserien ’Marzipan Marmalade’ kom den näst sista whiskyn och där det kunde uppfattas både en viss sötma och lite svag rökighet. Har fanns även inslag av honung och en liten smörighet. Avslutet gick mot en lite torrare nyans och där smaknoten ”kex” också kom att skrivas ner. Även denna anades ha en ganska hög buteljeringsnivå och där personliga gissningen på bourbon-fat inte heller visade sig vara helt fel.
Rätt svar: SMWS 39.260 2nd fill bourbon (Linkwood) 10 yo 62.3%
Min poäng: 15,50 av 20,00 p
11. I det sista glaset för aftonen fanns också provningens starkaste whisky på hela 67,6% och där man lagrat whiskyn på en specifik typ av ekfat, eller mer exakt, en puncheon, som används vid lagring av whisky, särskilt av The Scotch Malt Whisky Society (SMWS). ”HTMC” står för Heavy Toast, Medium Char, vilket indikerar graden av rostning och förkolning som appliceras på insidan av ekfatet innan det används för att lagra whiskyn”. Puncheons är stora fat, vanligtvis med en volym på cirka 450-500 liter, och används ofta i sherryindustrin och kan följaktligen vara gjorda av spansk ek. Här hittades det för utom en söt sockerkaka även en del inslag av fikon och dadlar och även lite läder i bakkant. Denna vann helt klart på att få några extra droppar vatten och blev min och kvällens vinnare totalt!
Rätt svar: SMWS 30.122 Oloroso cask (Glenrothes) 9 yo 67.6%
Min poäng: 16,25 av 20,00 p
Startfältet och den sammanlagda totala rangordningen vid avslutningen vid den som vanligt mycket väl geomförda Kneippen-provning – ”Tömning Q2 2025” – med @jimtorarp blev enligt följande uppställning:
1. SMWS 30.122 Oloroso cask (Glenrothes) 9 yo 67.6% (Speyside)
2. Glenfarclas 2011 CS (Oloroso Sherry) 60.2% (Highland)
3. SMWS 39.260 2nd fill bourbon (Linkwood) 10 yo 62.3% (Speyside)
4. Simply Good whisky by Kirsh (Miltonduff 17 yo) 52.9% (Speyside)
5. Kneippen STR Ruby Port Cask Finish (Talisker 10 yo) 45.8% (Isle Of Skye)
6. Blackadder A Drop Of The Irish 46% (Irland)
7. Loch Lomond Peated Rioja Cask 40% (Highland)
8. Norbotnia Black River Blended Malt Whisky 44.8% (Sverige)
9. Penderyn Hiraeth (ex-bourbon cask finish) 46% (Wales)
10. Bulleit 95 Rye (Charred American Oak Barrels) 45% (USA)
11. Black Mountain Fût de Bière #3 44% (Frankrike)
Då jag personligen också brukar försöka föra lite egna smaknoteringar med tillhörande poäng så presenteras min hela samlade scoreboard (som blev ganska lika den totala) här nedanför och där varje enskild whiskysort med respektive noter kommer upp här på bloggen så snart de blir sammanställda och klara:
Kneippen-provning – ”Tömning Q2 2025” – med @jimtorarp | Mina poäng |
WHISKY 01: SMWS 30.122 Oloroso cask (Glenrothes) 9 yo 67.6% – (Wb) | 16,25/20,00 p |
WHISKY 02: Glenfarclas 2011 CS (Oloroso Sherry) 60.2% – (Wb) | 15,75/20,00 p |
WHISKY 03: SMWS 39.260 2nd fill bourbon (Linkwood) 10 yo 62.3% – (Wb) | 15,50/20,00 p |
WHISKY 04: Simply Good whisky by Kirsh (Miltonduff 17 yo) 52.9% – (Wb) | 15,25/20,00 p |
WHISKY 05: Kneippen STR Ruby Port Cask Finish (Talisker 10 yo) 45.8% – (Wb) | 15,75/20,00 p |
WHISKY 06: Blackadder A Drop Of The Irish 46% – (Wb) | 15,00/20,00 p |
WHISKY 07: Loch Lomond Peated Rioja Cask 40% – (Wb) | 14,50/20,00 p |
WHISKY 08: Penderyn Hiraeth (ex-bourbon cask finish) 46% – (Wb) | 13,00/20,00 p |
WHISKY 09: Norbotnia Black River Blended Malt Whisky 44.8% – (Wb) | 12,75/20,00 p |
WHISKY 10: Bulleit 95 Rye (Charred American Oak Barrels) 45% – (Wb) | 11,00/20,00 p |
WHISKY 11: Black Mountain Fût de Bière #3 44% – (x) | 10,00/20,00 p |
Ett megastort tack till Jim för en kanonprovning, det ursnygga provningsglaset(!) och givetvis till alla inblandade för att provningsdatumet gick att justera och hoppas på möjlighet till fler sammankomster! 👍
Se och läs gärna mer om tidigare provningar med entusiasterna bakom Kneippen Whisky och som freddeboos.se har haft den stora äran att få deltaga vid:
- Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp
- Onlineprovning – ”En utfryst original bottling” – Av @jimtorarp (Kneippenwhisky)
- ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp
- Onlineprovning – ”En bra start på året – 2024” – med @jimtorarp
- Kneippen-provning – ”Bra från förr och lite nytt” – med @jimtorarp
- Kneippen-provning – ”Kilchoman No 2” – med @whisky_robert
- Kneippen-provning – ”Gissa den stigande åldern” – med @jimtorarp
- Onlineprovning ”Kilchoman No 3” av @whisky_robert (Kneippen Whisky)
Samtidigt så finns också den mycket spännande smakresan som påbörjats med ett helt gäng med olika Kneippen-buteljeringar som jag även har fått den mycket stora glädjen att kunna ta del utav.
🌞 Happy draming och på återseende! //Fredde
Notering: 250627, Kneippen-provning – ”Tömning Q2 2025” – med @jimtorarp
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |