Whiskyafton #11 med Amnehärad´s Whisky Club

Så har det då blivit dags att här under några dagar framöver och i mån av tid, presentera och lägga upp mina personliga poäng och omdömen ifrån den 11:e whiskyaftonen som hölls av Amnehärad´s Whisky Club förra helgen, lördagen den 20 juli…

Eventets startfält innehöll till att börja med två stycken sorter som redan tidigare har poängsatts en gång och dessa var Mannochmore 1991 och Bruichladdich Callejo Cask. (dessa betygsattes igen) Även Octomore 4/167 samt Port Charlotte PC8 kom också att avnjutas under den senare delen av kvällen och men dessa poängsattes därför aldrig denna gången… Även Dalwhinnie 15 som smakades i den första omgången och Smokehead Extra Rare är två whiskys som jag redan tidigare poängsatt vid privata samplesprov.

Nämnas kan ju också göras att sommarmånader och semestertider till trots så lyckades vi ändå bli nästan helt fulltaliga med alla ordinarie närvarande, så när som på en medlem som var bortrest.  Att vi sen i sista sekunden fick byta värdskap för eventet gjorde inte så mycket då det i sig öppnade upp sig för en möjlighet till en gästinbjudan av Markus ifrån TPWC som tidigare ansökt om få närvara vid nån av våra träffar, vilket ju också var kul och att få visa hur en av våra provningar kan gå till… 🙂

I vanlig ordning så kördes två blind-provningar med fyra sorter vid varje omgång och detta med förutbestämd, frivillig medhavd whisky från deltagarna och där själva lineupen om vilka som skall ingå vid resp. omgång bestäms direkt vid själva träffen och baseras utifrån varje sorts antagna karaktär, ex. rök-whisky, sherry-whisky, frukt-whisky osv.

Omgång 1:

Därefter lite lättare förtäring:

Recept: (Focaccia-bröd)
6 dl ljummet vatten (3 dl kallt + 3 dl kokande)
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,5 dl vetemjöl special
olivolja, havssalt, smaksättning (oliver, torkade tomater osv)

Arbeta ihop. Jäs 30 min Häll ut på plåt. Tryck hål/sätt dit fyllning. Häll på olja, salt. Jäs i ytterligare 20 min. Grädda sedan  i 225 ℃ 20 – 25 min.

Omgång 2:

Vi fick också tack vare Markus möjlighet att få smaka på ett auktionsköp han lyckats buda hem för nåt år sedan och som var en Miltonduff 1991/2009, G&M Reserve, selected by Van Wees (cask 26594 – 257 bottles) och som också den poängbedömdes efter de två omgångarna…

Den totala poängställningen blev enligt följande:

Ja, så såg alltså själva programmet ut och då vi valt att börja redan vid fem-snåret så kändes det ganska lagom att börja runda av sittningen vid midnatt eller strax därefter…

Ett STORT TACK till alla deltagare för en mycket trevlig afton som innefattade en hel del intressanta smaker och massor av skratt! 😉

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *