Alkoholhalt

Beräkna vattenmängd som går åt för att späda ner whiskyn till en viss procent.

Beräkna vattenmängden i cl som går åt…
Här kan du räkna ut hur mycket vatten du ska spä din whisky med för att uppnå önskad alkoholhalt.Obs. Använd punkt istället för decimaltecken om du anger alkoholhalten i decimalform! (t ex. 60.1%)
Spä ut: (radera i rutorna och skriv in dina siffror) centiliter
% whisky ner till
%
Tillsätt:
cl vatten i din whisky.

En inhandlad whisky som ligger runt 40% är oftast redan nervattnad till denna styrka vid buteljeringen och kan oftast med fördel drickas direkt utan att tillsätta mera vatten.

Om man däremot har köpt nån så kallad Single Cask (whisky ur en och samma tunna) så brukar dock alkoholhalten ligga lite högre, t ex på 57,3%…

Det går att dricka även denna whisky helt ovattnad men att då slå i några droppar, eller cl beroende på styrka, är att rekommendera. Dels för att få whiskyn att riktigt blomma ut och dels för att det vid högre alkoholstyrka kan vara svårt att få fram och kunna känna alla smaker, nyanser och toner.

TIPS! Testa dig gärna fram och pröva själv!

Ställ fram fyra glas med samma fatstyrke-starka whisky i alla. Behåll sista glaset i den styrka som whiskyn har i flaskan och vattna sedan ner de tre andra till olika nivåer (ex. 50%, 46% och 40%).

Testa sen dessa sorter mot varandra och se vad som händer med smaker och dofter i de olika nivåerna. Börja testa med den alkoholsvagaste och gå uppåt för att smaklökarna inte ska bli avtrubbade så snabbt.

(Visited 2 069 times, 1 visits today)

3 svar på ”Alkoholhalt”

    1. Kan hålla med dig till viss del Svenne. Många cask strength whiskys tycker jag ofta tappar lite i karaktären och känns som mest intressanta ovattnade. Men det är jag det och var och en får självklart tycka annorlunda. 🙂

      40-procentig whisky är det dock väldigt sällan som inhandlas längre för egen del då jag ofta tycker de blir alldeles för tama och bleka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *