En hett eftertraktad nyhet ifrån det omtalade Taiwanesiska destilleriet som grundades år 2005 och som snabbt gjort sig ett brett och välkänt namn inom whiskyvärlden internationellt är den nya och kommande Kavalan Solist Single Cask Strength Ex Bourbon (2025) 55,6%. (Webblansering 22/5, 2025)
”Solisterna har ofta varit sherrylagringar, nu kommer istället en bourbonlagring där mineralerna och den unikt rena spriten inte döljs av tunga fat. Det är en mycket smakrik och elegant whiskyupplevelse. Kavalans solistbuteljeringar har länge varit högvilt bland whiskykonnässörerna. Kavalan har ända sedan destilleriet slog ned som en bomb i Europa 2009 mötts av de mest lysande recensioner. Det var bara tre år efter att destilleriet startats och att så ung whisky kunde nå sådana kvalitetshöjder orsakade nästan en tsunami bland världens whiskyskribenter.” //Symposion.
Whiskypost baserad på en ’freebie’ och till freddeboos-bloggen inkommet sampleprov (2 cl) av denna whisky.
![]() ![]() ![]() |
|||
WHISKY: | Kavalan Solist Single Cask Strength Ex Bourbon (2025) 55,6% | ||
STYRKA: | 55,6% | DESTILLERAD: 2017 (aprl) | ÅLDER: 7 år, 6 mån, 8 dagar |
REGION: | Taiwan | TYP: Singlemalt | PRIS: 1.765 kr |
DESTILLERI: | Kavalan | SB-ART NR: | 41937 |
PRODUCENT: | Kavalan | LEVERANTÖR: | Symposion AB |
EJ KYLFILTRERAD: | ✔ | EJ FÄRGAD: | ✔ |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Ex Bourbon Cask, Antal flaskor: 130 (swe) 77 st |
Mina omdömen: Kavalan Solist Single Cask Strength Ex Bourbon (2025) 55,6%
DOFT: Ovattnad en ganska intensiv, nästan lite stickig i doften där kryddig fruktighet möter en del ekfatsinslag. (Wow, är lite förundrad över hur pass mörk den ändå är till utseendet och där jag osett nog kanske skulle ha gissat på nån typ av sherryinslag i denna, fast det är ett rent bourbon-fat det handlar om här).
SMAK: Här kommer mer av den tropiska fruktigheten fram och där den ovattnad först biter ifrån något. Här finns en del kokos och även lite kryddighet. En del vanilj kan också anas i de bakre kvarteren.Några droppar vatten hjälper till att ta ned den en del och där både doften och smaken blir betydligt rundare och mer elegant.
EFTERSMAK: Lätta inslag av gräddkola och mogna ekfat och där den nu något nervattnad blir betydigt rundare och mjukare och där mer av vaniljtonerna ifrån exbourbon-fatet kommer fram ännu mer. Upplever en lätt tropisk känsla när denna inmundigas och når svalget. Trevlig!
HELHET: Oftast gillar jag när min whisky är helt ovattnad och då är ganska kraftfull och pådrivande. Men det händer också, hör och häpna att jag faktiskt ibland även gillar en whisky ännu mer när den fått ett par droppar vatten tillförd. Detta är en sådan! Tycker den växer rejält på flera plan och där de tropiska inslagen blir ännu tydligare och där även bourbon-inslagen får mera spelrum.
Ev. kommentar: Kul och spännande whisky i en cask strength-utgåva som (jag tycker) ändrar karaktär åt det positivare hållet när den får ett par extra droppar vatten… Inte gratis men också en ganska begränsad och eftertraktad utgåva ifrån ett destilleri och ett land med ett tropiskt klimat och som vi inte ser jättemånga whiskys ifrån.
Notering: 250518, Sample/varuprov, Symposion
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |