Benromach Cask Strength Vintage 2012, First Fill Bourbon & Sherry Casks, (2022) 60,2%

Vi skriver nu 2023 och freddeboos.se inleder det nya whiskyåret med en rivstart och med ett (något lite försenat) smakprov på en kraftfull och fatstyrkestark singlemalt ifrån Speyside-destilleriet Benromach!

Detta är en whisky som har lagrats på förstagångsfyllda bourbon- och sherryfat och till denna Benromach Cask Strength Vintage 2012 har medelhårt torvrökt malt (10-12ppm) använts vid framställningen. Det begränsade antalet flaskor blev 320 st. (med säljstart 24/11 – 2022)

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.

Benromach Cask Strength Vintage 2012, First Fill Bourbon & Sherry Casks, (2022) 60,2% freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY: Benromach Vintage 2012
 STYRKA: 60,2%%  BUTELJERAD: 2012 ÅLDER: 2022
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 799 kr
 DESTILLERI: Benromach Distillery  SB-ART NR:  41297
 PRODUCENT: Benromach Distillery  LEVERANTÖR: Symposion
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First Fill Bourbon & Sherry Casks, Cask Strength, Antal flaskor: 320 st
 

Mina omdömen: Benromach Cask Strength Vintage 2012, First Fill Bourbon & Sherry Casks, (2022) 60,2%

Benromach Cask Strength Vintage 2012DOFT: Snygg whisky till utseendet och som är naturligt färgad och ej kylfiltrerad. Guldnougat, choklad och lätta hintar av sherryfrukt (dadlar, sultanrussin) är några av dofterna som kan uppfattas ifrån denna caskstrength-whiskyn men som jag samtidigt även upplever som aningens tam och lite svårfångad i doften. Här vill man ju ha mer av allt det goda! 

SMAK: Smakmässigt en betydligt större fullträff med härligt söta sherrynyanser, mörk choklad, sirap, russin och lite vanilj. Här finns också nånting lite spännande kryddigt och där en svagare beska kryper in. Bra munkänsla! Tål nån droppe vatten som rundar av, blommar ut och gör den kanske något ännu sötare.

ESMAK: Går från ganska hög sherrysötma till ett något lite mera ekfatsstramt avslut som också har en lättare kakobeska i sig. Här finns också lite kvarvarande pepprighet och där även en antydan av rök kommit fram och som hittas lite längre bak i bakgrunden.

HELHET: En härligt sherryklingande singelmalt där sultanrussin finns med i hela smakpaletten pch där nån försiktigt droppe vatten tar bort lite av kakaobeskan och släpper fram större fyllighet med ännu mera sötma.

Ev. kommentar: I mitt tycke kanske en liten minusanmärkning på den något klena doften med tanke på hur stor i smaken den ändå är. Totalt sett ändå en riktigt stämningshöjare och en whisky som lämpar sig ypperligt för vintermörkrets alla dagar! Ja, och om man lyckas att nypa nån då förstås… 😉

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

Notering: 230103, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 204 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *