Har fått möjlighet att smaka på några droppar av den kommande bourbon-whiskeyn Noah’s Mill Small Batch Bourbon, Willett Distillery, 57,2%. Detta är en småskalig, high proof-bourbon och som ”på pappret” skall kännetecknas av den karaktäristiska vaniljlena sötman och kraften som oftast brukar återfinnas i riktigt bra bourbon. Det skall bli spännande att se vad jag tycker om denna, då kategorin bourbonwhiskey kanske inte tillhör min allra främsta och är det som det brukar inhandlas av allra mest. 😃
(Lansering: Fredag 16 maj, utvalda butiker (ca 5st), samt online, kl. 10:00.)
Whiskypost baserad på en ’freebie’ och till freddeboos-bloggen inkommet sampleprov (2 cl) av denna whisky.
![]() ![]() ![]() |
|||
WHISKY: | Noah’s Mill Small Batch Bourbon | ||
STYRKA: | 57,2% | ÅR: 2025 | ÅLDER: – |
REGION: | USA | TYP: Bourbon | PRIS: 997 kr |
DESTILLERI: | Willett Distillery | SB-ART NR: | 41799 |
BUTELJERARE: | Willett Distillery | LEVERANTÖR: | Symposion AB |
ÖVRIG INFO: | Fattyp: Nya 200-liters kolade fat av amerikansk ek, Small Batch Bourbon, 480 st (swe) |
Mina omdömen: Noah’s Mill Small Batch Bourbon, Willett Distillery, 57,2%
DOFT: Tilltalande och trevligt kraftfull i nosen där det finns en pigg, nästan lite citrusaktig ”graining” nyans som har en del söt vanilj bakom sig. Hittar en del hintar av Almondo-nöt och kanske även en lite svag ton av marsipan längre bak.
SMAK: Tydlig bourbon-karaktär som har en del vanilj i sig. Uppfattar den även som något lätt ”oljig/fet” och (ovattnad) har ett gott och rejält tryck. Lite citruszest huserar i bakgrunden och där det även finns en lättare kryddig ton av kanel och ingefära.
EFTERSMAK: Lite fruktiga inslag med lite bakomliggande marsipan och där bourbonvanilj ständigt är närvarande tillsammans med en del sötma.
HELHET: En trevlig och kraftfull bourbon-whiskey med bra balans och med god smak och doft. Gillar det lite söta och ”citrus-grainiga” som jag hittar i denna och där det också finns en hel del god bourbon-vanilj som också tillförs på pluskontot.
Ev. kommentar: En god whiskey som tilltalar mig (som inte är nån direkt storkonsument av bourbon-whisky) ganska mycket och en flaska som jag definitvt skulle kunna tänka mig att göra ett inköp av till min egen ytterst lilla och begränsade bourbon-samling!
Vill jag: Ha den på hyllan? ✅ Funkar den som present? ✅ Prisvärd? (70 cl) ✅
”Noah’s Mill Small Batch Bourbon är en kraftfull och smakrik bourbon från Willett Distillery i Bardstown, Kentucky. Den ingår i deras Small Batch-serie och är känd för sin höga alkoholhalt på 57,15 % ABV (114,3 proof), vilket gör den till en av de starkare i sitt segment. Det är en så kallad ”straight bourbon”, vilket innebär att den är lagrad i nya, brända ekfat i minst två år, men Willett avslöjar inte exakt hur länge denna har lagrats. Tidigare hade Noah’s Mill en åldersangivelse på 15 år, men idag saknas denna information på etiketten och där denna Noah’s Mill Small Batch Bourbon är (enligt leverantörsuppgifter) gjord på en blandning av 72 % majs, 13 % råg och 15 % korn och är en blandning av whisky i olika åldrar, från 4 till 24 år gamla.
Willet – Bourbonfamilj med mer än 150 års tradition
Bardstown i Kentucky kallas ofta för ”The Bourbon Capital of the World”. Här, i delstatens näst äldsta stad, hittar man en koncentration av bourbondestillerier som saknar motstycke. Inom 25 kilometers radie från stadskärnan ligger hela elva destillerier, där närmare tre miljoner bourbonfat just nu ligger och vilar. Exakt när och var konsten att destillera majs till whiskey uppstod är höljt i historisk mystik. Myterna är många, men de flesta är överens om att det var irländska och skotska immigranter som tog konsten över Atlanten. I sitt nya hemland fann de majsfält som sträckte sig mot horisonten, och snart började destilleripannorna puttra även på den amerikanska landsbygden.
Familjen Willett bär på ett av de mest respekterade namnen inom bourbonvärlden, med en historia som sträcker sig mer än 150 år tillbaka. Redan under 1800-talets andra hälft arbetade John Willett som master distiller i Bardstown. Hans barn och barnbarn följde i hans fotspår, och familjen var en självklar del av stadens destillerikultur ända fram till förbudstiden. När whiskeytillverkning förbjöds i USA planerade Willett-familjen för sin återkomst – och byggde till och med delar av sitt egna destilleri på tomten hemma i Kentucky. När alkoholförbudet upphävdes var de redo att återigen sätta sitt namn på flaskor fyllda med gyllene bourbon. En av familjens mest omtalade whiskeys är Noah’s Mill – en småskalig, high proof bourbon som lanserades för första gången på 1990-talet. Namnet kommer från den gammal kvarnen som en gång fanns på gården där det ursprungliga destilleriet byggdes”
Notering: 250514, Sample/varuprov, Symposion
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ] | ||
![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / Instagram …och hälsa gärna på oss i whiskyklubben: ![]() ⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ Twitter / Facebook / |