Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 Batch 1 (Ex Bourbon Cask) 50 %

Äntligen Sverigepremiär för whisky ifrån det nya destilleriet Lagg ute på ön Isle of Arran!

Tre stycken torvrökiga whiskysorter har nu lanserats och där det handlar om tre olika buteljeringar med samma grundrecept fast i tre olika lagringsvarianter och som också nått oss här i landet via Symposion. Totalt antal flaskor: 10000 st (342 st swe) – Säljstart 13/4 – 2023.

Lagg Heavily Peated Inaugural Realease 2022 Batch 1 50% är den förstfödda ut i ordningen och där first-fill ex-bourbon-fat och hårt torvrökt (50ppm) mältat korn av sorten Concerto har använts vid framställningen. Denna unga (3 yo) whiskyn är föredömligt ej kylfiltrerad och har inga tillsatta färgämnen.

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ till freddeboos-bloggen.

Lagg Heavily Peated Inaugural Realease 2022 Batch 1 50%
 
 WHISKY: Lagg Heavily Peated Inaugural Realease
 STYRKA: 50%  ÅR: 2019 ÅLDER: (3 yo)
 REGION: Isle of Arran  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr
 DESTILLERI: Lagg Distillery  SB-ART NR:  41376
 PRODUCENT: Arran Distillers  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Firstfill Ex-Bourbon (50 ppm), Batch 1, Antal flaskor: 10000 st (342 st swe).
 
Mina omdömen: Lagg Heavily Peated Inaugural Realease 2022 Batch 1 50%

Lagg Heavily Peated Inaugural Realease 2022 Batch 1 50%DOFT: 4.25/5 p – Tilltalande och lätt citrusdoftande rökighet skapar tillsammans torv och en del halm en mycket intressant doftpalett som man mera nyfiken på. Här finns också inslag av både lädersoffa och jod.

SMAK: 4.00/5 p – Sötrökig, torvig ton med en inslag av gröna äpplen, halm och även lite vanilj. Här finns också en nätt pepprighet som tillsammans med ungdomliga undertoner sätter sin prägel och som dessutom gör det riktigt bra.

ESMAK: 3,75/5 p – Medellångt till långt avslut med inslag av en lätt sotig rökighet, jod, torkat gräs, läder och mjuk vanilj. Även här finns det en del vitpeppar-kryddighet. Gillar rökkaraktären på denna whisky och som gärna hade fått breda ut sig ännu mer.

HELHET: 4.00/5 p – En riktig god, något ungdomlig singlemalt som verkligen har framtiden framför sig. God rökkaraktär med grundläggande smaker i form av halm, vanilj, äpplen, lite sotighet och svag vanilj.

Ev. kommentar: Tycker doften är mycket trevlig och smakerna gifter sig väl och bjuder både gom och näsa på nöjsamma inslag. Lite högre mognadsgrad finns på min önskelista inför framtiden men för att inte vara en Islay-rökare så är detta ändå riktigt intressant och har hög potential. Kanske lite i dyraste laget i förhållande till åldern, kan jag tycka.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 p

Notering: 230414, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 242 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *