Niwakami Japanese Blended Whisky 40,5%

Fick av en arbetskamrat ett blindsample (3 á cl) att smaka på och njuta av inför årets semester. Givetvis kom den sen helt att glömmas bort tills det åter var dags att kliva på ekorrhjulet igen och börja jobba. Nåväl, lite sent om sider har det nu blivit dags att presentera min gissning och mina helt personliga smaknoter för detta hemliga samplesprovet och som i dagarna har testats. Som vanligt dyngsvårt att kunna pricka in whiskyns ursprung och det rätta destilleriet men samtidigt rikigt skoj och väldigt lärande. Och ja, för typ 500-de gången i ordningen lyckades jag inte heller denna gången med min gissning… 😛

”Denna smakrika japanska whisky är ekfatslagrad på amerikanska bourbon-fat om 220 liter i över tre års tid. Niwakami betyder ’Guds trädgård’. Detta är en whisky som är skapad bland gröna landskap i vackra Japan vid foten av Mount Fuji, Japans mest heliga plats.” //Concealed Wines

 

 

 WHISKY: Niwakami Japanese Blended Whisky 40,5%
 STYRKA: 40,5%  ÅR:  2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Japan  TYP: Blended PRIS: 399 kr
 DESTILLERI: Niwakami  SB-ART NR: 2697
 PRODUCENT: San Foods Co Ltd  LEVERANTÖR: Concealed Wines AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Amerikanska bourbon-fat om 220 liter i över tre års tid

 

Mina omdömen: Niwakami Japanese Blended Whisky 40,5%

DOFT: Nätta (sherry?)kolatoner som varvas med inslag av nougat, lite aceton, vanilj och en viss ekfatighet. Ovattnad upplevs doften som något lite spritig. Med en droppe vatten i den sista skvätten i glaset kommer lite röda vinbär(?) fram.

SMAK: En orökig whisky med inslag av ljus sirap och ett litet nougatstänk. Här finns också en viss maltighet och nånting lite citrusaktigt, svagt syrlig ton och där lite grapefruktsbeska har tillkommit. Anar också ett litet inslag av päronsplitt efter vattning och där den även tappar lite udden av beskan.

ESMAK: Ett ganska kort till medellångt avslut som har en del syrlighet och lite träfatstoner (typ lite som en fuktig/regnblöt sågad granplanka) i sig.

HELHET: En ok och lite citronkrämssyrlig och orökig whisky som funkar både med och utan vatten. Inte riktigt fullt ut min whiskystil men ändå en skaplig och helt ok whisky.

Ev. kommentar: (min gissning på sort) Klurar lite på om inte detta kan vara fråga om en privatbuteljerad Mackmyra eller kanske en High Coast Whisky (BOX). Det som talar för det sistnämnda är den lilla citronkrämssyrliga noten jag tycker mig ana och som jag tidigare har stött på i orökig Box-whisky. Hittar dock även toner av päron som jag kan associera ihop med Mackmyras whisky. (Det som talar lite emot här är att jag inte får nån ”gråkartongs-känning som jag ofta kan få ihop med deras whisky).

Min slutliga gissning blir:
4 YO Privatbuteljerad BOX på orökigt recept och lagrad på ett 40 liters bourbon-fat, 48%. (FEL!)

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20,00

Notering: 210718, (PGU)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.