Laphroaig Four Oak 40%

Laphroaig Four Oak är en whisky baserad på fyra olika typer av fat (ex-bourbon barrels, small quarter casks, virgin American oak barrels och European oak hogsheads) och som kan hittas via travelretail-marknaden.

 WHISKY:  Laphroaig Four Oak
 STYRKA:  40%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 429 kr (100 cl)
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   *Travel Retail*
 PRODUCENT:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  Bourbon, Quarter Cask, Amerikansk vitek och Europeisk vitek

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR:  Laphroaig Four Oak 40%

DOFT: Svavel och fenolliknande doft med liten avstickande träton är det första man möter när man stoppar näsan i denna whisky. Ganska gott är min första tanke. Rensar åter näshålan med lite ny frisk luft och närmar mig åter försiktigt glaskanten igen. Det finns nämligen nått där i doften som får mig att reagera lite. Försöker finna doftnyansen igen. Där är den igen!! Bakom trätonerna. Är det cellulosan som ger denna doften? Eller spy:) Det är i alla fall en ganska djupgående nyans och som får mig att rynka till lite på näsan. Lite positivare är tendenserna av kreosotet och de plastiga tonerna som också finns där. Dock känns allting ganska nervattnat och med ganska stor avsaknad av de karaktäristiska medicinala inslagen. Tycker ändå doften är lite god och där mera djup och högre alkoholstyrka förmodligen hade kunnat höja denna rejält.

SMAK: Rökt böckling, sälta , kreosot och en hel del kryddig rökighet hittas ganska snart i smaken. En smak som liksom doften känns något urvattnad och där det finns mer att önska. Även här återkommer tonen av spy och som gissningsvis egentligen är nån av de träiga fatinslagen som jag får denna lite negativa känslan utav. Vågar inte slå nått vatten i denna för risken att råka dränka den dubbelt…

ESMAK: Kryddig pepparhetta blandas upp med lite vattnigare maltighet och svavelnyanserad rökighet, som ändå lyckas bränna till lite grann mot slutet.

HELHET: En ganska tråkig whisky där man (jag) hoppades på lite mer. Lite av den vanligtvis goda och kraftfulla rökigheten finns där  men som tyvärr tappar ganska fort glöden med tiden i glaset och där hela munkänslan känns alldeles för vattnig. (Och då är är min whisky i glaset ännu helt ovattnad).

Ev. kommentar: Skulle det råka stå en Laphroaig PX Cask på samma travel retail-hylla skulle jag utan tvekan hellre välja den…

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 180322, Sample, (HGU)

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| TasteNote.se | WhiskyNotes | JasonWhiskyWise |

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 904 times, 3 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *