Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50% (x2)

Med hårt torvrökt malt (>40 ppm) och med mältat korn från Port Ellen Maltings har nu så en helt ny buteljering Finlaggan, en ”Mystery Malts” med okänt destilleri som ursprung och Vintage Malt Whisky Company nått vårt avlånga land och alla oss svenska rökwhiskyälskare. (säljstart 1 sep – 2021) 

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50% kommer här i en något lite högre buteljeringesstyrka än vad vi vanligtvis är vana vid och där man ha använt sig utav First Fill bourbonfat av amerikansk vitek (Quercus alba) till lagringen i som skett i minst 5 år.

Priset för denna ofiltrerade whisky är endast 388 kr och fanns faktiskt även lite överraskande att tillgå på mitt lilla lokala bolag här i byn… Kul, detta måste ju givetvis provas! 👍

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%

 

 

 WHISKY: Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt
 STYRKA: 50%  LANSERAD: 2021  ÅR: Minst 5 år
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 388 kr
 DESTILLERI: ? (South Coast, Islay)  SB-ART NR: 518
 PRODUCENT: The Vintage Malt Whisky Co  LEVERANTÖR: Symposion AB
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR:  FENOLHALT:  >40 ppm.
 FATTYP: First fill bourbonfat av amerikansk vitek (Quercus alba)
 ÖVRIG INFO: Mältat korn från Port Ellen Maltings.

 

Mina omdömen: Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%DOFT: Röknyanserad och lite skitig doft med inslag av petroleum/diesel och lädersoffa. En mörkt bärnstensfärgad whisky som jag upplever har en något ”fet” doft och där det både finns både en del goda och positiva nyanser men där jag också får en lätt ”Mekong-känning” och som ger en lite mer oangenäm touch och som även slår igenom lite grann. Humm, blir lite tudelad till denna doften…

SMAK: Första sipparna för tankarna åt dieselolja och en utlocknad brasa där man nyss har grillat korv. Det är ganska gott, fylligt, lite sött och inte fullt så rökbetonat som jag kanske hade hoppats på. Det något skitiga doftinslaget har svängt över något till det bättre och där man även kan ana en liten torrare och läderaktiga undertoner. Uppskattar den lite högre buteljeringsstyrkan och där jag föredrar den neat, dvs helt ovattnad. (Testar givetvis även att slå i nån droppe vatten men tycker då att smaken grumlar sig och tappar stinget och så även mitt intresse och där jag upplever att en något mera finkelbetonad nyans kommer fram mer).

ESMAK: Ganska lång och kvarhängande med en söt, dieselaktig och med en något svagt torrare underton och där det ganska feta rökinslaget tappat lite av sin inledande charm.

HELHET: En rökig och fatstyrkestark Islay- whisky på 50% och under 400 kr som dock smakar något bättre än den luktar, är i mina ögon och gom ett givet köp och om man vill ha en rökig bjudwhisky på hyllan. Hade ganska stora och inledande förhoppningar på denna men som jag inte tycker helt att den lyckas införliva. Måhända den kanske växer till sig något med mera luft i flaskan och när man har vant sig och blivit lite mera kompis med de feta dieseltonerna… Den trevliga prissättningen ger ju iaf. lite utrymme att chansa på ett inköp och det får ju ses som ett stort plus.

Edit: Den absolut största njutningen är den kvarvarande doften i det nu tomma whiskyglaset, typ minst 30 min efter man har inmundigat den sista sippen… 5/5 p!! Jädrar! (Missa inte att lukta på detta!!)

TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

Notering: 211001, (FAN)


”Mörkret faller och hösten har nu nått oss här med full styrka… full kraft hade också innehållet i vårt 85:e hemliga blindprov med vår whiskyklubb och där vi denna gången fick smaka och gissa på en Batch Strength-whisky på 50% ifrån ett okänt och ej angivet destilleri och som går under whiskynamnet Finlaggan.”

Mina omdömen: Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt 50%

SORT: (Min gissning) Bruichladdich Port Charlotte Heavily Peated 50% – FEL!

DOFT: En mycket sötrökig doft med inslag av gammalt trä, halm och även lite anis. Läckert 24-karats-färgad whisky med ganska små men kvarhängande whiskylegs. Med tid (och ovattnad) blir doften något lite mera spritig i glaset. Lite vaniljkola kan anas.

SMAK: Sotig smak med hög sötma och liten suraktig torvighet i botten. Här finns också nyanser som påminner om gammalt trä och där även en liten ton av päron kan hittas tillsammans med en liten maltighet.

ESMAK: Lång god och kvarhängande och där vaniljkola tycker jag framträder mer mot slutet och där även den goda rökigheten har blivit något mera maritim och kanske även fått en lite dovare/fylligare karaktär.

HELHET: En mycket god och ganska fyllig rökwhisky som bjuder på en del torvighet tillsammans med en viss fruktsötma och liten vanilj-kola-fruktig ton.

TOTALPOÄNG: 17,25 p av 20,00 p

Notering: 211031, AWC-sample #85 (AFR)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 476 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *