Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%

Det var inte igår man var på whiskyprovning… Men i helgen kunde man äntligen dra på sig klubbtröjan och dra till Otterbäckens Folkets Hus och där en helafton med whiskys ifrån INGEŁREÐ stod för dörren. En whiskyträff där detta relativt nya whiskymärkets grundare och ägare Staffan Gustafsson stod som värd för detta eventet och som Amnehärad´s Whisky Club hade fått en inbjudan till.

 

Ingelred Whisky är en oberoende inköpare och buteljerare med största delen single cask whisky ifrån destilleriet Ben Nevis i sitt sortiment och där Clydesdale hjälper till som leverantör. Staffan som höll i provningen är och har också varit delaktig i Tunnklappningssällskapet och där han denna kvällen höll en masterclass-provning med hela sex stycken (plus en bonuswhisky) olika single casks ur Ingelreds mycket trevliga sortiment. Första whiskyn ut i lineupen (glas nr 1 från vänster) var denna bourbon-lagrade Ben Nevis med 13 år på fat – Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%

Just fatens stora betydelse för whiskyn var ett av de olika ämnen som Staffan berättade mycket om och där vi även fick en del kuriosa ifrån några av de många resorna till skottland han hade gjort under de många åren han hållit på med whisky och med diverse olika fatinköp.

Under kvällen fick vi även lite info och ta del av historien kring Ingelreds Whisky och där Staffan berättade en del om själva  företaget och hur whiskymärket kom till att skapas.

Vi var tre stycken ifrån AWC som hade möjlighet att närvara (FAN, AFR och HGU) och där vi fick och hade en gemensam genomgång av alla de olika whiskys som smakades. Detta medförde att man fick försöka hinna med och skriva ned lite ”mellan tummen och pekfingret”-smaknoter och poäng under tiden man smakade och lyssnade på Staffans föredrag och på de olika intressanta diskussionerna som uppstod kring provningsborden med alla deltagare och samtidigt som aftonen fortlöpte.

Övriga whiskys att smakas under denna whiskyprovningen var: 

Överlag en afton med riktigt trevlig whisky med höga poäng och goda omdömen och där varken jag eller nån av oss ifrån AWC var besvikna på innehållet! – Stort tack till Staffan på Ingelred Whisky för detta mycket trevliga initiativ och för provningen och där vi ser fram emot fler kommande buteljeringar… 👍

Se video: Ingelred Masterclass

Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%
 STYRKA: 62,8%  DESTILLERAD: Feb, 2008 ÅLDER: 13 y.o
 REGION: Highland  TYP: Singlemalt PRIS: 1198 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  55330
 BUTELJERARE: Ingelred  LEVERANTÖR: Clydesdale
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon Cask #685 – Antal flaskor: 215 st

 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%

DOFT: Härlig doft av vanilj, mörk choklad, röda bär, kanel, ingefära, peppar

SMAK: Mycket fräsch, fyllig, vanilj, torkad frukt, almondonöt samt lite röda bär

ESMAK: Lång, ingen större beska att tala om, söt, lite svagt pepprig ton

HELHET: Med vatten kommer lite mer träfatighet fram.

Ev. kommentar: Riktigt trevlig whisky, tål nån droppe vatten

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20,00

Notering: 220325, Ingelred – MasterClass, AWC

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 158 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *