Cooper’s Choice Caol Ila “Smoking Sherry” Sherry Finish (2021) 46%

När vädret är lite omväxlande så kan man ju alltid passa på att roa sig med och njuta av lite singlemalt. Från sampleslådan och min lilla kabinett med provsmakningswhisky i miniatyrform plockades denna buteljerade singlecask’en Cooper’s Choice Caol Ila “Smoking Sherry” Sherry Finish (2021) 46%. 

En Islaywhisky ifrån välkända destilleriet Caol Ila och där det är den oberoende buteljeringsfirman The Vintage Malt Whisky Company som har valt att ge den extra lagring på ett Oloroso-sherryfat. 

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample (3 cl) till whiskybloggen att kunna smaka på.

Cooper’s Choice Caol Ila “Smoking Sherry” Sherry Finish (2021) 46%
 
 WHISKY: Cooper’s Choice Caol Ila “Smoking Sherry” Sherry Finish
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 659 kr
 DESTILLERI: Caol Ila  SB-ART NR:  41103
 PRODUCENT: Vintage Malt Whisky Company  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Amerikansk ek med avslutning på Oloroso sherry butt. Fatnummer: 233/3, ej färgad, ej kylfiltrerad, # Btl: 888 st. (på etiketten anges felaktigt 900 fl.)
 
Mina omdömen: Cooper’s Choice Caol Ila “Smoking Sherry” Sherry Finish (2021) 46%

DOFT: (4.25) p Snyggt sherryfärgad whisky som glimmar som 24-karats guld. Ifrån doften anas en kustnära ton av rökighet med lätt sälta, lite nytjärad eka och torkade mörka frukter (dadlar, russin) samt en liten medicinal ton.

SMAK: (4.25) Sherryklingande inledning som ganska snabbt hinns upp av den bakomliggande rökigheten som är ganska bred och fylligt övertäckande. Smaken är härligt dov och djupgående och har inslag av aska ifrån utbrunnen brasa tillsammans med lite salta bacon och torkade mörka bär. Här önskar man faktiskt högre buteljeringsstyrka för att verkligen kunna få med alla smakerna!

ESMAK: (4.00) Långsamt avklingande rökighet som fortfarande har ganska dov och mörk karaktär. De goda sherrynyanserna hjälper till att hålla smaken balanserad och ger en god kombination. Här finns även en liten tendens till oljighet och som jag även gärna hade sett mera av.

HELHET: (4.25) ”Smoking Sherry” är precis vad detta handlar om! – Sherry och rök – Lite synd bara att den är nedvattnad till endast 46% då detta mästerverk förtjänar betydligt högre fatstyrka än så här när detta hamnar på flaskan. En åldersangivelse hade väl heller kanske inte skadat. Men för övrigt och annars en mycket god Islay-whisky med de ”rätta” inslagen och där den ganska snälla prislappen ändå får anses kompensera lite för (de små) anmärkningarna.

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

Notering: 220806, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 193 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *