Cooper’s Choice Bunnahabhain Citrus Smoke (White Port Finish) 58%

Ifrån det lilla buteljerarföretaget Vintage Malt Whisky Company Co. och som har whiskymärket Cooper’s Choice under sina vingar har nu under senhösten 2020 släppt en ny single cask-buteljering av Bunnahabhain på marknaden och där det är Symposion AB som står för leveransen till Sverige.
(318 flaskor totalt gav denna tappningen varav 246 flaskor tilldelades Sverige)

Detta är en singlemalts-whisky som har lagrats på American Oak + White Port Wine Cask, Cask No. 9343 och där buteljeringsstyrkan landat på 58%. Kan väl säga att jag i ärlighetens namn och personligen så här på förhand kan vara lite halvskeptisk till en whisky som lagts på ett vitt portvinsfat men där jag också vet att Bunnahabhain ofta kan leverera goda rökwhiskys vilket ju kan balansera upp det hela. Det återstår att se. Äger själv ingen helflaska av denna (och som nu är slutsåld) men en sample har jag i alla fall lyckats komma över och som nu skall smakas och som denna whiskyposten baseras på…  

”Doft: Söt rök med inslag av frisk citronszest och vanilj. Smak: Tjära och lätt sotig med toner av aprikos och äpple. Söt malt, rök och exotiska frukter. Eftersmak: Lång och fyllig med mer rök och sötma.” //Symposion

Cooper's Choice Bunnahabhain Citrus Smoke (White Port Finish) 58%
 
 WHISKY: Cooper’s Choice Bunnahabhain Citrus Smoke
 STYRKA:  58%  ÅR: 2020  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 799 kr
 DESTILLERI: Bunnahabhain  SB-ART NR:   40830
 PRODUCENT: The Vintage Malt Whisky Co  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: American Oak + White Port Wine Cask, Cask No. 9343, Totalt antal flaskor: 318 btl.

 

Mina omdömen: Cooper’s Choice Bunnahabhain Citrus Smoke (White Port Finish) 58%

Cooper's Choice Bunnahabhain Citrus Smoke (White Port Finish) 58%DOFT: Rökiga citrustoner bolmar upp och sprider sin goda doft vida omkring när man hällt upp denna klara, honungsfärgade och glittrande malt. Ljuvlig doft, i alla fall på lite på håll. När man kommer närmare blir röktonerna lite sötare och där citrusinslaget får en lätt jästig vitvinston och som jag upplever aningens sur. I de bakomliggande lagren kan en svag maltig blommighet anas.

SMAK: Lätt maltighet inledningsvis med aningens citrussyrliga nyanser. Ganska snart inpå trycker den ganska kraftfullt rökiga, och lätt asktorra smaken på och liksom tar den citrusfylliga smaken på släp inför det stundande avslutet.

ESMAK: Stor rökighet, som dock är något tunn möter citrustoner, söt malt, halm och en lätt gräsighet. De ljuvliga asktorra rökinslagen är länge kvarhängande och ganska djupgående, vilket gillas!

HELHET: En ganska kul och händelserik whisky med många olika nyanser och smakbrytningar att upptäcka, begrunda och suga på. Förutom de något syrliga inslagen finns här även en ganska stor och asktorr rökighet att njuta av under en ganska lång stund. Tycker den var bättre än förväntat och där jag först var lite misstänksam mot det något surjästiga vitvinsinslaget men där jag totalt sett, och mycket baserat på rökinslaget ändå upplever denna som mycket positiv och köpvärd.

TOTALPOÄNG: 17,75 20,00

Notering: 201123, Sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 42 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *