Caol Ila 14, 58,4% Old Masters (2010)

nqNyuppstigen och fortfarande mätt och belåten efter gårdagens julbordsbjudning av jobbet på Norrqvarn – Hotell & Konferens vid Göta Kanal beläget i Lyrestad. 

Ett för övrigt gott och vällagat julbord med ca 75 st olika rätter att njuta av i trevlig miljö i den helrenoverade gamla kvarnbyggnaden med anor ifrån tidigt 1900-tal.

Givetvis så fanns det också möjlighet till lite starkare förtäring i samband med maten och under den senare delen av kvällen och jag tog då chansen att köpa några centiliter av denna 14-åring som är destillerad 1995 och buteljerad år 2010.

caolila_oldmalt14 

 WHISKY:  Caol Ila 14 Old Masters (2010)
 STYRKA:  58,4%  ÅR: 2010  ÅLDER: 14
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt   PRIS: ? 
 DESTILLERI:  Caol Ila 
 BUTELJERARE:  Old Masters 

 

DOFT: (4,25 p) Här blåser det starka kustvindar ifrån havet och där sältan blandas med toner av rökt torv, anis och sötma. Rökdimmorna som ligger i horisonten och väntar kommer fram och hälsar nästan direkt och man kan redan ana åt vilket håll denna smakresan kommer att gå…

SMAK: (4,25 p) I klassiskt Caol Ila-manér så anas en lite oljig känsla i munnen när man smakar. Smaken som för övrigt är stark och väldigt påtaglig och att vattna denna med några droppar vatten gör att den rundas av lite grann i kanterna. Den rökta torvsmaken lockar även fram lite bittrare trätoner och salmiak. Bra bett och detta gillas skarpt! 😉

ESMAK: (4,25 p) Att denna hänger i ett tag råder igen tvekan om (känner lite i halsen än, dagen efter) och där röken fortfarande dominerar klart. Skal av grönt äpple anas mellan de täta rökdimmorna.

HELHET: (4,25 p) Man bör gilla sin whisky rökig om man skall kunna uppskatta denna fullt ut då den överlag känns ganska stark i sin framtoning och har rejält med röksmak i sig. I vanlig ordning när det gäller Cask Strength-versioner så rekommenderar i alla fall jag personligen att man testar den lite grann ovattnad först, för att verkligen få känna på smakerna ifrån fatet den lagrats på.

TOTALPOÄNG: 17,00 p 

Det kom också att bli några öl smakade under kvällen och tänkte därför här bjuda på mina poäng, om intresse finnes. (närmare presentation med lite smaknoteringar för dessa kommer förmodligen läggas upp inom kort)

jonsson_ale   la_goule_blackprince   karlek

Jonsson
Ale 5,8% (ale)

Rating: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 

 

Océane La Goule
Black Prince 6,0% (stout)

Rating: ★★★★★☆☆☆☆☆ 5/10 

 

Mikkeller
K:rlek Höst/Vinter 5,9% (ale)

Rating: ★★★★★★★★☆☆ 8/10 

Avslutningsvis vill jag också passa på att tacka mina arbetskamrater för en trevlig afton och önska de som är uppsagda lycka till i jakten på nya jobb… Kämpa! 🙁

Notering: 131213, FAN

[Musiktips:]


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 42 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *