Yamazaki Single Malt 12, 46% (x2)

Så har då AWC’s 16:e event ägt rum och där vi bland annat fick smaka på denna Japan-whisky och som har rönt stora framgångar världen över och blivit mycket omtyckt.

yama12
 WHISKY:  Yamazaki Single Malt 12
 STYRKA:  46%  ÅR: –  ÅLDER: 12
 REGION:  Japan  TYP: Single Malt  PRIS: 565 kr
 DESTILLERI:  Yamazaki  SB-ART NR:   420
 PRODUCENT:  Suntory  LEVERANTÖR:  Philipson Söderberg 

 

DOFT: Päron, petroliumdoft, lite skarp, halm

SMAK: Sötma, lite vass inledningsvis men sedan lenare, chokladton, maltig, vanilj, honung

ESMAK: Lite torr i karaktären, fruktig, lång, viss strävhet

HELHET: Lite vass,  bättre smak än doft

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 140531, AWC-Event #16 (AFR)


Det är kul att ibland få återsmaka whisky som man kanske inte druckit på ett tag! Detta för att man kanske finner nya infallsvinklar eller hittar nyanser som man förut inte gillat och som man på senare tid lärt sig att uppskatta. Den världsberömda Yamazaki 12:an är för mig en sådan whisky och som jag smakade långt innan min whiskyblogg här på freddeboos.se drogs igång.

whiskybodenEn annan minst lika kul grej är att man nu för tiden enkelt kan komma i kontakt med personer och jämlikar som delar ens whiskyintresse och därigenom kunna byta lite whiskysamples med varandra. Om inte annat så spar det ju lite på kapitalet i plånboken då man ju inte behöver köpa allt… (innan man har provat)

Vill därför här ge ett stort tack och cred till Peter på Whiskyboden som gjort detta samplesbyte möjligt! Att man sen kanske inte alltid delar exakt samma åsikt om whiskyn är ju dock en helt annan fråga… 😀

yamazaki_12

Yamazaki Single Malt 12

Region: Japan, Styrka: 43%, Pris: 559 kr (nr 420)

MITT BETYG: 14,00 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (3,75): Doften är söt och fylld med massor av maltiga och fruktiga toner. Doftar lite hö och har ett gräsigt inslag. Färgen är klar och gyllengul och väldigt tilltalande.

SMAK: (3,50): Även smakmässigt så känns samma gräsaktiga och tydliga maltiga inslagen igen ifrån doften men där det även tillkommit lite mera vanilj.  En svag kryddighet växer långsamt fram. Så gör också även en del svagt spritiga toner som tyvärr också lyckas tränga igenom lite.

EFTERSMAK: (3,25): Avslutet är ganska starkt och slutar som i en stegrande uppförsbacke där den fruktiga sötman blandas upp med den lite peppriga kryddan för att sedan övergå mot något beskare och starkare toner.

HELHET: (3.50): En ganska söt och maltig japanare som håller fanan något högre än dess 10-åriga lillebror och där doften känns något bättre än smaken. En överlag god och ganska maltig whisky fruktigt inslag. Viss reservation för det lite spritiga som jag tycker kryper fram mot slutet.

Notering: 130411, Sample, Whiskyboden


[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 39 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *