Laphroaig An Cuan Mór 48% (2013)

En unik och handplockad NAS-whisky som först har fått spendera tid på first fill-Bourbon casks och för att sedan för den slutliga finishen tappas över på European Oak casks. Detta är en Laphroaig-utgåva som endast kan hittas i taxfree-butiker och är en uppföljare till föregångaren PX Cask’en. Nu är jag riktigt nyfiken!! 🙂

laphroaig_ancuanmor
 WHISKY:  Laphroaig An Cuan Mór
 STYRKA:  48%  ÅR: 2013  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 825 kr (taxfree)
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  –

 

DOFT: (4,50 p) Underbar doft av utbränd brasa, havssalt och ostronskal. Svaga honungstoner och ekfatstanniner blandas i en härlig kompott med lite sträv känsla. Lite småseg i glaset och denna kan man sniffa länge på! Riktigt bra!

SMAK: (4,25 p) Lite pepprig inledning med sotig svavelton och en del sälta. De klassiska medicinala inslagen finns där också i botten tillsammans med den genomgående och goda smaken av ekfat. En riktigt trevlig whisky! Munkänslan är möjligen något liiiiite tunnare och något mindre ”krämigare” än vad man först kan tro… 

ESMAK: (4,25 p) Lång och lite jordig avslutning med en härlig rökighet som bjuder på både torr aska, sotig brasved och har en lagom kombination av sötma/strävhet. Tendens till spritigt genomslag kan anas.

HELHET: (4,50 p) Gillar man Islay-whisky med riktigt bra (dock inte överdriven) drag i rökigheten så är detta ett självklart val. En mycket god och ekfatsnyanserad whisky med toner från utbränd vedbrasa och torvrök och som på toppen av moset kryddats med ostronskal ifrån det stora salta havet, An Cuan Mór (”The Big Ocean”). Råkar man dyka på denna i nån taxfree-shop världen över finns det inget att tveka på!! 😀 😛

Ev. kommentar: Det pågår nu en debatt om konceptet NAS-whisky (No Age Statement) men det må jag nog säga, att håller alla destillerier lika hög klass som detta, so fine with me! 😉

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20.00 p

Notering: 140814, Sample (Broder Malt)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 81 times, 1 visits today)

2 svar på ”Laphroaig An Cuan Mór 48% (2013)”

 1. Ordentliga poäng där!
  Låter som en tung och trevlig rackare det där.

  NAS diskussionen, klart det är tråkigt med att den äldre whiskyn håller på att ta slut, men vissa lyckas ju kräma ut riktigt bra whisky på korta år, och andra inte.

  Tror det kommer ställa mycket högre krav på råspriten och kvalitén på faten framöver.

  1. En härlig, rak och tydlig ekfatsnyanserad rökwhisky utan några krusiduller! En Laphroaig som smakar Laphroaig och som lätt tar en plats i mitt egna ”bassortiment”! This is my cup of tea! 🙂

   Lite synd bara att man måste ”hämta hem” den ifrån utlandet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *