Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 7 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,0%

Min whiskyblogg här på freddeboos.se har fått den stora äran att smaka på några av de allra första dropparna som destillerades vid uppstarten av Gotland Whisky. Det handlar om två stycken helt unika och ganska experimentiella single cask-buteljeringar, Fat 7 och Fat 8 (cask strength) och där båda släpptes som en limiterad utgåva den 24/4 denna månaden på Sb. (Antal flaskor: 383 st resp. 382 st)

freddeboos.se - sample/varuprov

Detta är den äldsta svenska utgivna singlecask-whiskyn (10,3 år) ifrån ett svenskt destilleri och där man ifrån Gotland Whisky hade fått möjligheten att köpa fat som tidigare använts av Laphroaig. Till sin hjälp och vid uppstarten av destilleriet och produktionen av den allra första spriten fanns också Harry Cockburn, Bowmore’s gamla destillerichef som har kunskap om och som vet hur man destillerar whisky.

”Stor entusiasm spred sig, men så här i efterhand var det kanske inte det klokaste valet då faten förvisso kunde ge en del karaktär ifrån Laphroaig men de hade använts i rätt många år och var ganska ”trötta”.

Harry Cockburn åkte dock hem innan faten fylldes och han hann därför inte tala om att det är klokt att spä ner spriten ifrån 71% som den håller efter andra destilleringen till 63% eller lägre för att dels minska lagringstiden samt öka utbytet av smakämnen ifrån faten. Å andra sidan så kom faten att lagras i ett väldigt fuktigt lager vilket gör att alkoholhalten sjuker drastiskt i faten, så det kanske var ett klokt val trots allt?”

Ja, hur detta smakar det skall bli riktigt intressant att se och där whiskyn enligt förhandsinformationen jag har fått till mig säger att ”samtliga av de första faten är både doft- och smakmässigt långt ifrån den typiska Gotland Whisky-karaktären vi har idag.” Mycket spännade som sagt och kul att få ta del av lite kuriosa kring denna svenska whisky och som kom till under Gotland-destilleriets allra första tid och uppstart och när allt var så nytt att man tex. inte hade hunnit få destillerijäst ännu utan fick använda sig av vanlig bagerijäst istället.

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ till freddeboos-bloggen.

Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 7 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,9%
 
 WHISKY: Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 7 
 STYRKA: 53,0%  FATAD: 2012-12-28 ÅLDER10,3 år
 REGION: Sverige (Gotland)  TYP: Singlemalt PRIS: 1058 kr
 DESTILLERI: Gotland Whisky  SB-ART NR:  5380802
 PRODUCENT: Gotland Whisky  LEVERANTÖR: Gotland Whisky
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-laphroaig, 200 liter ex-bourbon, Antal flaskor: 383 st.
 
Mina omdömen: Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 7 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,0%

DOFT: Fruktig, lätt maltig doft som även har inslag av hö och en del träiga fatinslag. Lätt stickig och med lite ljusa inslag av bourbon-vanilj. Kan (tyvärr) inte säga att jag hittar någon större referens till det ingående (och förmodligen ganska trötta) Laphroaig-fatet mer än en liten oljig touch av tunn tjärrök ganska långt bort. Tycker den dock öppnar och växlar upp något och får en lite mera intressant doft med mer tid i glaset.

SMAK: Ljus smak där hö och kokade frukter ligger långt fram och som backas upp av en underliggande och framväxande lätt tjärig smak och där det även finns en tillkommen kryddighet. Tycker att smakerna spretar något även om det ändå är ganska ok. Hittar ingen större rökighet att tala om.

ESMAK: Medellång med lite efterföljande kryddig ton och svag vanilj. Med viss fruktsötma. 

HELHET: För att vara en ganska experimentell whisky i ett väldigt tidigt stadie ifrån ett helt nyöppnat destilleri och där ett ganska trött och redan uttjänt fat har använts till att lagra denna whiskyn så är det ändå en ganska ok och positiv smakupplevelse totalt sett och utan några större ”off-notes”. En whisky som kanske saknar lite grann av den förväntade Laphroaig-karaktären ifrån fatet men som med tid (ge den ganska mycket!) ändå ger en ganska intressant smakbild. Kan även smakas med några försiktiga droppar vatten för att få en lite annan karaktär och bli något mjukare.

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20,00 p

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| Whisky Weekly

Notering: 230425, Varuprov/sample (Gotland Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *