Laphroaig Old Malt Cask 14 y.o 50% 2000 (Hunter Laing & Co)

I morgon 2 feb. är det åter ”lilla julafton” för alla oss whiskyälskare! Då är det nämligen dags att införa ett gäng nya maltwhiskys i Systembolagets sortiment (se gärna Bolagsnytt med alla februari-nyheter) och där vår svenska whiskyimportör Clydesdale AB kan presentera en ny 14-årig Old Malt Cask-buteljering av Laphroaig från Hunter Laing & Co. (Tack till Cydesdale AB och Tina för detta smakprov!) 😀

”Faten till dessa buteljeringar är personligen utvalda av Stewart Laing från deras lagerhus. I företagets buteljerings-anläggning så behandlar man dessa på ett traditionellt sätt – ”no colouring – no chill filtration – no nonsense” som Stewart brukar säga. Old Malt Cask -buteljeringarna motsvarar destillerarens kunnande i sin renaste form, tillsammans med varje individuellt fats karaktär. Man har valt att buteljera Old Malt Cask vid vad man kallar ”The Golden Strength”, 50%. Vilket även reflekterar 50-års jubileet av företaget det år man introducerade Old Malt Cask” – Clydesdale AB

laphroaig_14_hunterlaing
 WHISKY:  Laphroaig Old Malt Cask 14 y.o
 STYRKA:  50%  ÅR: 2000  ÅLDER: 14
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 1.148 kr
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   85508
 BUTELJERARE:  Hunter Laing & Co  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB 

 

laphroaig14_oldmaltcaskDOFT: 4,00 God ekfatsbetonad whisky med härlig rökighet i doften med ganska dov karaktär med det typiskt Laphroaig-aktiga (och svårbeskrivna) medicinala inslaget (jod), kreosot, aska, svavel, petrolium och rökig torv. 

SMAK: 4,25 En bra Islay-whisky med flertalet av de rätta elementen på rätt ställe! 🙂 God, trivsam rökighet med en underliggande maltig ton, honung och en del fatinslag. Önskar lite mera bredd ifrån bottenlagren för att nå ända upp. 

ESMAK: 4,00 Eftersmaken är kvardröjande och med rökångor som långsamt drar sig undan. Tål ett par droppar vatten.

HELHET: 4,00 En trevlig och köpvärd Laphroaig-buteljering med god rökighet och bra smaker. Personligen finns en liten avsaknad av sälta och där jag inte riktigt hittar fram till den fulländade ”havskustkänslan”… 😉 

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 150201, varuprov, sample (Clydesdale AB)
Photo credit: Clydesdale AB 

Vad tycker andra whiskybloggare:

whiskykritikerna whiskynordens
Whiskykritikerna Whiskynörden
[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 86 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *