Laphroaig Cairdeas 2018 Fino Cask 51,8% (X2)

Edit: Detta är en återprovning av denna whiskyn… 

Om man gillar att njuta av whisky (eller för all del nån annan typ av dryck eller liknande) vet också eller har säkerligen råkat ut för att själva smakupplevelsen kan variera och där både tidigare intag eller humör kan vara orsak till förändringen (och då även betyget, om man dessutom råkar blogga om det)

Vid den efterlängtadade  vertikalprovningen av whiskyserien Càirdeas ifrån Laphroaig så blev jag själv lite överraskad när jag fick möjligheten att återprova denna Fino Cask-lagringen och där mina betyg och framför allt poängen ifrån tidigare provning skiljde på sig en del. Lite intressant och samtidig också lärorik och en lärdom man också kan ta med sig när man läser andra whiskybloggars betyg och inlägg.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

 WHISKY:  Laphroaig Cairdeas 2018 Fino Cask
 STYRKA:  51,8%  ÅR: 2018  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: £74.93
 PRODUCENT:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Laphroaig  LEVERANTÖR:  Laphroaig
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: First fill bourbon + Fino Sherry Cask

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%

Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%DOFT: En lite svåridentifierad doft som bär inslag av både lite rökig sherry och även tobaksblad. Inte otäck men lite garderobskänning och gråkartong på denna. Även gråpäron och söt malt hittas i de bakre lagren.

SMAK: Svårplacerad och lite acetonspritig är min första tanke. Inte så mycket rök (Laphroaig-mässigt sett) att tala om utan lite mera dunkla nyanser. Spannmål, marmelad, honung, gråkartong och möbelpolish.

ESMAK: Växer till sig något och där konstgjort läder, tobak och några russin hjälper till med det ändå ganska långa avslutet. Där även en viss fatbeska har tillkommit och som jag personligen inte är jättefrälst över.

HELHET: Kanske inte det bästa jag smakat härifrån men ändå med vissa intressanta nyanser att försöka ta sig an och njuta utav.

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20,00

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


Den som har möjlighet och lyckan att kunna joina gemenskapen och närvara vid den årliga Feis Ile-festivalen som äger rum och anordnas på Islay kan också lägga vantarna på några av de årliga specialbuteljeringar som brukar släppas av destillerierna som är belägna och som har sin whiskytillverkning på ute på ön. (Finns också i begränsad upplaga tillgänglig via Laphroaigs webshop)

Årets Cairdeas (som betyder ‘friendship’ på Gaelic) är en whisky som har fått vila och mogna på first fill bourbon fat och sedan Fino Sherry fat i Warehouse nr 8 och 10 hos Laphroaig

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR: Laphroaig Cairdeas 2018 Fino Cask 51,8%

DOFT: Makalöst läcker och sötkrämig rökig ton inleder doften. Litet svavelstick tillsammans med utbrunnen aska och en fruktighet som har lite drag av apelsin/grapefrukt/aprikos. Här finns också en lätt havskustbris och lite mjuk sälta och marsipan/vanilj.

SMAK: Något lite mer almondonötig touch i smaken och där det även finns en litet dovt pepprigt inslag. Sötman i den torkade frakten tar (tyvärr) lite grann udden av rökigheten och där rabarber(?) och honung släpps fram mer. Tycker ändå att smaken är riktigt god och där de söta inslagen är ganska stora. 

ESMAK: Dov kvarhängande ”tjock” (nästan klibbig) rökighet är kvardröjande. Dock inte inte fullt så ”peatig” som Laphroaig kan (och bör!) vara…

HELHET: En lätt rabarbersötsyrlig whisky med goda inslag av av torkad aprikos, honung och vanilj och med en härligt krämig rökighet (som gärna kunde varit lite större) och god sötma.

Ev. kommentar: En av de bättre Cairdeas-versioner jag smakat! Gillas! :)? (och läggs till på önskelistan) 

TOTALPOÄNG: 18,50 av 20.00 p

Notering: 180917, Sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *