Edradour Ballechin 12 y.o 52,5% Burgundy Cask (SWF-23)

Så har det blivit dags att sätta tänderna i ett samplesprov jag införskaffat ifrån Svenska Whiskyförbundets egna buteljering nr 23. Detta är en Ballechin-whisky (50 ppm) som har legat på Burgundy-fat med sprit ifrån det lilla Edradour-destilleriet i Skottland. Ballechin-serien är lite av en experimentwhisky ifrån detta destilleriet och där man gärna försöker sig på att göra lite rökig whisky. (ungefär som Bruichladdich och deras Port Charlotte)

 WHISKY:  Ballechin 12 y.o 52,5% Burgundy Cask Matured, Heavily Peated
 STYRKA:  52,5%  ÅR: 2004  ÅLDER: 12 yo
 REGION:  Highlands  TYP: Singelmalt  PRIS: ca 900 kr
 DESTILLERI:  Edradour  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT:  Edradour  LEVERANTÖR:  SWF
 ÖVRIG INFO:  905 btl, 50 ppm, Burgundy Cask Matured, SWF-23

 

Mina omdömen: 

DOFT: Sötsotig inledning med lite vinös doft ifrån denna helt magiskt rödbrunfärgade whisky. Aska, tjärfenoler och lite lakritspastill. Detta är bra och riktigt elegant!!

SMAK: Smaken är också den rejält rökbetonad ifrån första stund man får den i munnen. Torrsöt aska blandat med solmogna röda vinbär och sur rabarber. Är månne lite mera svaveltoner som långsamt bryter fram, speciellt i doften? Hur som helst så är detta en mångbottnad whisky med flera härliga lager att utforska.

ESMAK: Upplever att rökigheten tar sig lite olika skepnader under resans gång innan det långa avslutet tar vid och som efterlämnar en asktorr känsla i halsen. Göttgött!

HELHET: Detta gillar jag och där jag tycker de goda och kraftfulla rökinslagen lyfter hela smakupplevelsen flera nivåer. 😛

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20.00 p

Notering: 170221, Sample, FAN
Photocredit: Sinnen och Nyanser
 
[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *