Longrow 18 yo (2022) 46%

Efter en intensiv torvtorkningsprocess i ugnen på 48 timmar och med en dubbeldestillation för att få fram ännu mer av karaktären (och 18 år på fat) så har det nu blivit dags för lyckliga mig att få sippa på ett smakprov och några droppar av den senaste utgåvan av Longrow 18 yo 46%. Ja, och som de allra flesta whiskydrickare redan vet, så är det frågan om den rökiga versionen (ca 50-55 ppm) ifrån Springbank-destilleriet och som till denna årgången dessutom är helt baserad på enbart sherryfat. 

På destilleriet Springbank i Campbeltown så är man ytterst måna om sitt ursprung och kvaliteten på det man gör och detta märks också på många sätt, inte bara ifråga om den lokalt präglade produktionen och i valet av råvaror och leverantörer. Förutom att man mältar sitt korn själva så ställer man också kravet på att all personal, även internationella ambassadörer och säljare skall ha sina bopålar i Campbeltown. (huruvida det sistnämnda stämmer eller inte skall väl låtas vara osagt men där jag iaf. har fått den infon).

Denna ganska svårfångade och till antal begränsade (96 flaskor) whiskyn släpptes här den 24/11 – 2022

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.

Longrow 18 Yo (2022) 46%freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY: Longrow 18 yo
 STYRKA: 46%%  ÅR: 2022 (Aug) ÅLDER: 18 yo
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 1.545 kr
 DESTILLERI: Springbank  SB-ART NR:  41304-01
 PRODUCENT: Springbank  LEVERANTÖR: Symposion
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 100% Sherryfat, Dubbeldestillerad, (50-55ppm)  Antal flaskor: 96 st (Sverige)
 
Mina omdömen: Longrow 18 yo (2022) 46%

Longrow 18 yo (2022) 46%DOFT: Läderskärp möter söt malt med lätta inslag av, honung och apelsin/nektarin. God och fyllig doft som känns ganska robust och påminner lite om tobak. Här finns också en del rökighet som i min värld landar nånstans kring medel eller strax där över i fråga om styrka. En rökighet som också får samsas med en hel del sherryinslag som också tar för sig en del på ett bra sätt.

SMAK: Mycket mjuk och behaglig inledning med en del maltsötma som möter sherryinslagen som hjälper till att lyfta smaken och där även den tillkommande rökigheten ligger på en balanserad nivå. Honung, torv, tobaksblad, jord och apelsinskal är några av inslagen i denna mycket goda whisky. Här finns också en läderaktig och lite sherrysträv nyans som också tillför och hjälper till med att bygga upp en god smak.

ESMAK: Ganska maltig och ”whiskysmakande” whisky som har en del sötma i sig men även också lite lädersträvhet som bryter av och skapar nyfikenhet på att vilja smaka mer. Med en god grundrökighet som inte är jättebrutal utan fint balanserad och som finns med under hela tiden.

HELHET: En elegant rökwhisky som inte bara anspelar på röken utan där man även kan njuta av både goda sherryinslag och en ren maltighet med god ekfatskaraktär. I min mun en mycket trevlig, medelsöt, fyllig och lite lädersträv singlemalt av hög kvalitet. Jag gillar sherrytouchen på denna!

Ev. kommentar: En riktig ”fåtölj”-whisky som man kan sitta och mysa med under lång tid.

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

Notering: 230114, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 75 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *