Springbank 18 yo (2022) 46%

Årets 18-åriga utgåva ifrån Springbank är något annorlunda uppbyggd och där inslaget av sherryfat har reducerats något (65% bourbonfat och 35% sherryfat). Malten som har använts vid framställningen av denna whiskyn har torvrökts i 6 timmar och där fenolhalten landat på ca 12-15 ppm.

freddeboos.se - sample/varuprovAntalet begränsade flaskor av Springbank 18 yo (2022) 46% som nått Sverige är endast 288 st. och där det är Symposion som står som leverantör. Denna single malt whiskyn är naturlig färgad och ej kylfiltrerad för att behålla så mycket av de ingående smakerna som möjligt. Säljstart 24/11 (webbsläpp)

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.
Se även gärna: Springbank 15 yo (2022) 46% | Springbank 18 yo (2022) 46% | Springbank 21 yo (2022) 46%

Springbank 18 yo (2022) 46%Springbank 18 yo (2022) 46%
 
 WHISKY: Springbank 18 yo 
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: 18 yo
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 1545 kr
 DESTILLERI: Springbank  SB-ART NR:  41306
 PRODUCENT: Springbank  LEVERANTÖR: Symposion
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 65% bourbonfat och 35% sherryfat, # tillgängliga flaskor: 288 st. 
 
Mina omdömen: Springbank 18 yo (2022) 46%

DOFT: Något lite diffus doftton och inte fullt så sherrydriven som den något yngre 15-åringen. Här hittas, förutom en medelrökig maltig ton även inslag av almondnöt och läderskärp. Med tilltagande fyllighet och frisk halstablett i de bakre regionerna. Upplever den blir godare med tid i glaset och där russininslaget öppnar upp sig mer. God, lätt sotig torvrökighet som dock är lite undangömd emellanåt.

Springbank whiskysSMAK: God och elegant smak med inslag av ljust spannmål, bourbon och mogen malt samt en medelrökighet som ligger och lurar. Här finns också hintar av sherry men där smaken lutar lite mer åt bourbonfatlagringen. Känns lite anonym bitvis och kunde för min del ha fått ta för sig lite mer.

ESMAK: Meddellång och ganska ”maltbetonad” eftersmak som är god och där även lite honungstoner kan uppfattas.

HELHET: En god, rund och lite ”bourbon”-nynserad whisky med lätta sherryinslag och en viss rökighet. (som för min del gärna kunde ha varit lite större). 

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Notering: 221125, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *